KRADLJIVCI INFORMACIJA

Hakeri napali Europsku agenciju za lijekove: Nezakonito pristupili ‘dokumentima o razvoju cjepiva protiv covida-19’

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Europska agencija za lijekove potvrdila je u srijedu da se napad dogodio te da ga policija istražuje.

Izvršna direktorica Europske agencije za lijekove (EMA) Emer Cooke kazala je u četvrtak da se kibernetički napad na agenciju nije odrazio na njezin rad na ocjeni cjepiva protiv covida-19.

Američki proizvođač lijekova Pfizer i njegov njemački partner BioNTech kazali su u srijedu da se u kibernetičkom napadu na Europsku agenciju za lijekove “nezakonito pristupilo” dokumentima koji se odnose na razvoj njihova cjepiva protiv covida-19.

Europska agencija za lijekove potvrdila je u srijedu da se napad dogodio te da ga policija istražuje.

„Bili smo meta kibernetičkog napada u zadnjih nekoliko tjedana”, kazala je Cooke u četvrtak na saslušanju u Europskom parlamentu.

„Uvjeravam vas da se to neće odraziti na vremenske rokove za isporuku cjepiva i da smo u potpunosti funkcionalni”, kazala je.

Povezani sa Sjevernom Korejom?

Pfizer i BioNTech kazali su da misle da osobni podaci sudionika kliničkih ispitivanja nisu kompromitirani.

EMA je objavila da će odlučiti o mogućem uvjetnom odobrenju cjepiva koje su razvili Pfizer i BioNTech do 29. prosinca.

Kibernetički napadi na zdravstvene ustanove pojačali su se tijekom pandemije covida-19 jer hakeri iz redova špijuna do kriminalaca nastoje doći do najnovijih spoznaja o koronavirusu.

Reuters je ranije dokumentirao kako su hakeri povezani sa Sjevernom Korejom, Iranom, Vijetnamom, Kinom i Rusijom bili optuživani za pokušaj krađe informacija o virusu SARS-CoV-2 i mogućem liječenju, prenosi HINA.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari