SMRTNI SLUČAJEVI

HALMED potvrdio: ”Imamo tri prijave smrti osoba oboljelih od Covida koje su cijepljene s dvije doze”

Photo: ILUSTRACIJA/Goran Stanzl/PIXSELL

Glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić potvrdila je za RTL da ta agencija ima tri prijavljena slučaja smrti od Covida-19 kod osoba koje su primile obje doze cjepiva. 

To je nastavak priče koju je jučer pokrenuo RTL-a izjavom infektologinje iz KB Dubrava, Nikoline Bušić koja je prva u javnosti iznijela podatak da je netko zaražen koronavirusom umro iako se cijepio s obje doze cjepiva.

“Imali smo i smrtnih slučajevima među njima. Radi se uglavnom o bolesnicima s teškim komorbiditetima i većom životnom dobi. Najmlađi je imao 65 godina. Ukupno ih je bilo osam među ovima koju su dobili dvije doze”, kazala je jučer infektologinja iz KB Dubrava Nikolina Bušić.

HALMED: Tri smrtna ishoda

U odgovoru na pitanje RTL-a sada i HALMED, hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode, potvrđuje da u svojim evidencijama ima tri takva slučaja.

“Prema podacima iz nacionalne baze nuspojava, zaprimljene su tri prijave slučajeva u kojima su osobe cijepljene s dvije doze cjepiva naknadno oboljele od bolesti COVID-19 te su, nažalost, preminule. Riječ je o osobama starije životne dobi s komorbiditetima”, stoji u odgovoru glasnogovornice HALMED-a Maje Bašić te se dodaje kako ta agencija ukupno ima zaprimljena “152 slučaja neuspjeha cijepljenja”.

Osvrnuli su se i na jučerašnje otkriće RTL-a.

“Vezano uz slučajeve smrtnih ishoda o kojima je jučer bila riječ u medijima, možemo izvijestiti da smo ranije za dva slučaja zaprimili prijave neuspjeha cijepljenja, s tim da nije bila zaprimljena informacija o smrtnim ishodima. Ove prijave ažurirat ćemo najnovijim informacijama o smrtnom ishodu. Za preostale slučajeve zatražena je službena prijava sumnje na neuspjeh cijepljenja HALMED-u ili HZJZ-u kako bismo mogli obraditi relevantne informacije”, zaključila je svoj odgovor glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.

Capak: HZJZ nije zaprimio ni jednu prijavu

O ovoj temi se danas govorilo i na konferenciji za medije Nacionalnog Stožera civilne zaštite.

“Jučer je liječnica iz KB Dubrava izašla s podatkom o osam smrti kod osoba koje su bile hospitalizirane, a koje su primile dvije doze cjepiva. HZJZ do jučer nije zaprimio nikakvu obavijest o tome, niti telefonsku, niti usmenu, niti pismenu, što smatramo da je neodgovorno i nedopustivo jer je takve podatke potrebno provjeriti kroz nekoliko baza podataka što se upravo i radi”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na konferenciji Stožera.

Capak je dodao da su oni provjerili podatke do 19. svibnja i da tada nisu imali evidentiran niti jedan slučaj smrti osoba zaraženih koronavirusom koje su cijepljene s jednom ili dvije doze.

Nakon što je jučer vidio podatke iz KB Dubrava, analizu je zatražio i ministar zdravstva Vili Beroš.

“Riječ je o bolesnicima s teškim komorbiditetom. Navest ću neke:  dvostruka transplantacija, gangrena, dijabetes, amputacija, moždani udar… Te bolesti su same po sebi toliko teške da završavaju smrtnim ishodom. Ostaje činjenica koju je rekao kolega Capak da se jedino retrogradno analizirajući sve potrebne parametre mogu donositi određeni zaključci, rekao je Beroš.

“Pobrajajući samo pojedine loše smrtne ishode, a bez detaljne analize i stanja i cijepljenja i Covid situacije, nije moguće donositi nekakve zaključke”, rekao je Beroš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari