PROVJERITE ORMARIĆE ZA LIJEKOVE

HALMED povlači poznate kapi za oči iz ljekarni. Djelatna tvar se – kristalizira

Foto: Facebook

Navode kako povlačenje lijeka Ikervis 1 mg/ml ne ugrožava sigurnu opskrbu tržišta te pacijente da prijave svaku nuspojavu

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je da se povlači seriju lijeka Ikervis 1 mg/ml kapi za oko – emulzija.

“Tvrtka Santen Oy, Finska, nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Ikervis 1 mg/ml kapi za oko, emulzija (ciklosporin), pakiranje od 30 jednodoznih spremnika, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serije 4P58F navedenog lijeka”, navode iz HALMED-a. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Objašnjavaju da se povlačenje provodi jer je tijekom provođenja studije stabilnosti utvrđena kristalizacija djelatne tvari.

“Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu su dostupne druge serije predmetnog lijeka koje nisu zahvaćene ovom neispravnošću, stoga navedeni postupak povlačenja ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije”, stoji u priopćenju objavljenom na stranicama Agencije.

Više o povlačenju kapi možete provjeriti OVDJE. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari