MIHOVIL MIOKOVIĆ

HDZ-ov šef Studentskog zbora spiskao 700 tisuća kuna. “Želio sam kvalitetnu opremu”

Foto: Facebook

Mihovil Mioković, predsjednik Studentskog zbora i bivši čelnik Mladeži HDZ-a, objavio je na Facebook profilu neke od Zborovih računa nastalih u njegovu mandatu.

Objava je ubrzo postala mali internetski hit, jer iz objavljenih računa proizlazi da Studentski zbor pod Miokovićevim vodstvom ima vrlo kreativan doživljaj neophodnih troškova. Računi, naime, svjedoče da je sveučilišnim novcem vrijedni predsjednik Studentskog zbora nabavio mobitel Samsung Galaxy S21 Ultra 5G crni za 8838 kuna s PDV-om, zatim još jedan takav mobitel, ali srebrni i s punjačem za 9107 kuna, dao je i po ne baš dojmljivih 500 kuna Marinu Penavi i Domagoju Leki za izradu logotipa Studentskog zbora.

Za individualni trening s popustom Studentski zbor platio 9500 kuna

Zbor je, prema računima, kupio i laptop Apple MacBook Pro 16 za 44.344,08 kuna, s PDV-om, a 15. prosinca prošle godine Mioković je, uime Zbora, lijepo zamolio Sveučilište odobrenje za isplatu 122.147,25 kuna tvrtki Aviteh, Audio Video Tehnologije, koja je poslala najpovoljniju ponudu za kamere s popratnom opremom. Tu su i računi za najam vozila, mobitele i, nama jedan od najljupkijih troškova, individualni trening predsjednika Studentskog zbora. Trajao je od 1. do 28. veljače ove godine tri sata tjedno, a s popustom je stajao 9600 kuna.

To nije ni mali dio ukupnih troškova. Tu je dvije tisuće metalnih kemijskih olovaka – ukupno 9800 kuna, 400 neophodnih antistres loptica – 3600 kuna, 150 kemijskih olovaka s kuticijom – 5800 kuna, stotinu strugalica za snijeg – 1700 kuna, 200 USB-ova 3.0 16GB za 8800 kuna pa 300 komada pamučnih torbi s tvrđim dnom – 8700 kuna i, nama također vrlo drag, mali kišobran protiv vjetra. Kupljeno ih je 175 komada za ukupno 10.850 kuna. A 17.200 sveučilišnih kuna otišlo je na Studentskom zboru prijeko potrebne unisex majice s kapuljačom i džepom naprijed. Kupljeno ih je 200 komada, ukupna cijena 17.200 kuna.

Točno 1021,78 kuna otišlo je na uništavač i rezač papira, za 1042,30 kuna kupljena je poslovna torba, a za 50 hudica sa štikanim logotipom “Za Zdravo sveučilište” ukupno je izdvojeno 10.500 kuna.

Mioković kaže da je morao ići na indvidualni trening kako bi razlikovao bitno od nebitnog

Ponavljamo, sve to je minorni dio iz mase računa. Index.hr je nazvao Miokovića i upitao ga je li sve to bilo neophodno.

Predsjednik Studentskog zbora je odgovorio: “Apsolutno. Zašto? Ja sam stupio na mandat 9. 10. I mene je dočekao novac. Da taj novac nije potrošen, Sveučilište je moglo donijeti odluku da Studentskom zboru smanji proračun na 100 tisuća kuna. Gledao sam kako bismo mogli riješiti nešto, nije bilo projekata budući da je bila pandemija. I onda sam odlučio da pomognemo studentima i uzmemo kvalitetnu opremu koja će pomoći studentima za snimanje promotivnog sadržaja… Zato jer je jako puno udruga i studenata tražilo najam opreme. Oprema koja se daje apsolutno je besplatna.”

Onda su novinari počeli nabrajati stavke na koje je trošen novac i zastali na Miokovićevu individualnom treningu… Šta će vam to, upitali smo?

“Gledajte, što se tiče induvidualnog treninga, savjetovali su me stariji i iskusniji zboraši od prije da prođem taj trening da mogu razlučiti bitno od nebitnoga kad dođeš pregovarati s ministarstvom za stol, ili bilo kime, jer oni imaju sastanke pet do deset minuta. I u tih pet do deset minuta morate se predstaviti i morate reći što je bitno, zašto je bitno i, uglavnom, jako je bitno razlučiti bitno od nebitnog. Ja sam na početku svog mandata došao i rekao pred cijelom skupštinom ima li tko zainteresiran da pohađa takav trening. Nitko mi se nije javio i zato je na kraju bio individualan trening, ali sam napomenuo da mi se slobodno javi bilo koji član skupštine koji mora ići na međunarodno natjecanje ili jednostavno želi raditi na sebi i pohađati te programe cjeloživotnog obrazovanja, te da ću i njemu trening biti omogućen. Na kraju, nitko mi se nije javio i u tom trenutku ja sam bio jedini i ispao je individualni trening, a ja sam mislio da će barem nas deset ići”, požalio se Mioković.

Zanimalo ih je i kako je odabrao baš tvrtku Umjetnost komunikacije za individualnog trenera.

“Dobio sam preporuku”, odgovorio je Mioković.

Kad su mu otkrili da je ta tvrtka, odnosno njezin osnivač i direktor Kristijan Sedak, radila i s HDZ-om, Mioković je rekao: “A ne znam, iskreno, taj dio. Dobio sam preporuku, išao sam porazgovarati s čovjekom, činili su mi se jako profesionalni i rekao sam ‘može’.”

Ni sam Mioković ne zna točno koliko je novca otišlo preko računa. “Vrlo lako je moguće da je 700 tisuća kuna. Ja vam kažem, meni je bio početak mandata 9.10. 2020. i velika većina tog novca je stajala za tu godinu i uspio sam iskomunicirati sa Sveučilištem da mi daju da do 1.4. mogu iskoristiti ta sredstva da mi ne bi išli slučajno smanjivati iznos koji daju za godišnje razdoblje.”

Naravno, pitali su i zašto mu ne bi smanjili sredstva ako ima viška?

“Pa zašto bi? Tu smo opremu iskoristili kako bi je svi studenti koristili. A znate li vi koliko smo dugoročno uštedjeli s time što smo kupili tu opremu? Ona će služiti narednih deset godina i dat ćemo je besplatno kad netko nešto treba snimati”, smatra Mioković.

Predsjednik Studentskog zbora: Ne želim uzeti neki jetfin kišobran

A kišobran s funkcijom protiv vjetra – 25 komada, jastuci za avion, antistresne loptice…

“To su sve promotivni materijali. Ne želim uzeti neki jeftin kišobran koji se na kraju strga pri prvom naletu vjetra. Želim da taj promo-materijal traje. Ovo je stvarno odlična i vrhunska cijena koju sam ja dobio za kvalitetnu opremu. Što se majica tiče, ovo je majica punog pamuka, najfinija, a mogli smo uzeti majicu koja je šrot i prililkom prvog pranja se podere. I što smo onda dobili?” uvjeren je Mioković.

A najam vozila koristi za sjednice Studentskog zbora izvan Zagreba. Od svega nabrojanog Mioković koristi laptop, kožnu torbu, mobitel i zvučnik. I promotivne materijale.

“Iako, iskreno, najiskrenije, kad sam uzimao promo-materijale, uopće nisam ni uzeo hudicu i ostao sam bez hudice”, požalio se Mioković.

Računi išli na potpis prorektoru Tonćiju Lazibatu

Ovo je, međutim, tek minorni dio ukupnih Miokovićevih troškova nastalih u ime svijetlih studentskih ideala. Ukupan trošak Studentskog zbora doseže skoro 700 tisuća kuna. Iz faktura se vidi da ih je Mioković slao na potpis Tonćiju Lazibatu, prorektoru za poslovanje zagrebačkog sveučilišta, ustanove na čijem je čelu dekan Damir Boras.

O Miokoviću i trošenju novaca u Studentskom zboru pisali smo još prošle godine u tekstu o natječaju za projektna sredstva za koja zagrebačko sveučilište godišnje izdvaja nekoliko milijuna kuna:

Objavili smo da je Mioković, inače student Ekonomskog fakulteta i tadašnji predsjednik Mladeži HDZ-a Sisak, 2019. godine bio predsjednik Hrvatske akademske zajednice (HAZ) Ekonomskog fakulteta Zagreb i organizator projekta Soft skills akademije. Lani je bio član Povjerenstva za dodjelu sredstava.

Još prošle godine pisali smo o skladnom odnosu Miokovića i studentskog novca

Istodobno, Vladimir Antun Posavec, student Ekonomskog fakulteta, član Mladeži HDZ-a Sisak, 2019. godine bio je tajnik HAZ-a Ekonomskog fakulteta Zagreb. Lani je, pak, bio dopredsjednik HAZ-a EFZG-a i prijavitelj projekta Soft skills akademije te, konačno, i dobitnik 12.000 kuna.

Drugim riječima, kako je poentirao naš novinar Nenad Jarić Dauenhauer, “riječ je o dvije osobe kojima su životni putovi vrlo slični i bliski te uzajamno isprepleteni. Obojica se dobro poznaju, iz istog su grada, studiraju na istom fakultetu, članovi su iste udruge i članovi iste stranke. Prošle godine Mihovil je bio predsjednik HAZ-a EFZG-a, a Vladimir mu je bio tajnik. Ove godine Mihovil je postao član Povjerenstva za dodjelu sredstava, a Vladimir je napredovao i postao dopredsjednik HAZ-a EFZG-a i prijavitelj projekta Soft skills akademije.”

Kako vidimo, Mioković zna s novcem i zna gdje ima novca. Dečko koji obećava, piše Vladimir Matijanić za Index.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari