MEĐUNARODNI DAN SIGURNOG POBAČAJA

”Od 322 ginekologa u Hrvatskoj, njih 186 odbija raditi pobačaje!” Fred Matić upozorava na opasan trend

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska, u usporedbi s drugim državama, stoji loše po dostupnosti legalnom i sigurnom pobačaju, upozorio je u utorak hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić povodom Međunarodnog dana sigurnog pobačaja i predstavljanja “Atlasa pobačaja”.

„Atlas pobačaja je novi alat koji omogućuje da vidimo pregled država po pitanju dostupnosti pobačaja, a ono što je još važnije – da vidimo s kakvim se sve preprekama u pristupu pobačaju suočavaju žene diljem Europe. Hrvatska se tu nalazi u donjem dijelu ljestvice te je stanje ocijenjeno kao loše i, iako je pobačaj legalan, imamo problem s praktičnim preprekama u pristupu pobačaju“, upozorava Matić, priopćio je ured zastupnika, piše Net.hr

Hrvatska pri dnu ‘Atlasa pobačaja’

„Atlas pobačaja“, čiji su autori Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava (EPF) i Međunarodna federacija za planiranje roditeljstva (IPPF), je prva sveobuhvatna interaktivna mapa koja ujedinjuje podatke o dostupnosti pobačaja u Europi. “Atlas” sagledava 52 države u segmentima njihovih pravnih okvira, pristupa i dostupnosti pobačaja, medicinske skrbi povezane s pobačajem te dostupnim javnim informacijama o pobačaju.

Prema analiziranom, Hrvatska se nalazi u donjem dijelu ljestvice te ostvaruje ukupno 60 posto i spada u kategoriju zemalja „POOR“ (loše) po pitanju osiguravanja legalnog i sigurnog pobačaja. Od država članice Europske unije najbolje su ocijenjene Švedska i Nizozemska, dok najgore stoje Malta i Poljska.

‘Većina građana zagovara dostupan pobačaj’

„Pristup pobačaju u Europskoj uniji je onemogućen zbog niza administrativnih i nametnutih medicinskih prepreka i uvjeta poput obveznog savjetovanja, obveznih dodatnih medicinskih testova i obveznog perioda čekanja”. kaže Matić, član Odbora za rodnu ravnopravnost i prava žena i autor rezolucije Europskog parlamenta o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u..

Takve prepreke nisu opravdane i većina građanki i građana zagovara dostupan pobačaj, a u prilog navedenome Matić ističe posljednje provedeno istraživanje u Hrvatskoj na temu pobačaja u kojem je 81 posto ispitanika podržalo pobačaj, a čak 63 posto ispitanih smatra da prekid trudnoće za ženu mora biti besplatan čime on zaista postaje i dostupan neovisno o geografskom te socioekonomskom statusu, stoji u priopćenju.

Čak 186 ginekologa odbija raditi pobačaje

Matić podsjeća na izuzetno opasan trend i podatak da od ukupno 322 ginekologa specijalista zaposlenih u bolnicama u Hrvatskoj , njih 186 – odnosno većina od 60 posto – odbija raditi pobačaje. Zastupnika Matića zabrinjava i moguće padanje Hrvatske na ljestvici Atlasa pobačaja u narednim analizama jer, podsjeća, Hrvatska još uvijek nema moderan i suvremen Zakon o prekidu trudnoće.

„I ovim putem apeliram na Vladu RH da čim prije donese novi, progresivni i sveobuhvatni Zakon koji može spasiti zdravlje i živote žena diljem zemlje. Dosta je odgode donošenja Zakona od strane vladajućih, ovdje se radi o osiguravanju prava na zdravlje i pristupu medicinskim uslugama i to mora biti prioritet“, poručio je SDP-ov eurozastupnik povodom Međunarodnog dana sigurnog pobačaja 28. rujna, navodi se u priopćenju ureda zastupnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari