GLAS UPOZORAVA

‘HDZ-ova Vlada zabranom rada nedjeljom šuplje se dodvorava Crkvi dok se radnike masovno izrabljuje’

02.02.2020., Crkva svetog Vlaha, Dubrovnik - Otvorena je 1048. Festa sv. Vlaha, na Kandeloru, ispred crkve svetog Vlaha. Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic, gradonacelnik Dubrovnika Mato Frankovic Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Da je vlast spremna donositi prave odluke, možda ni rad nedjeljom ne bi više bio pitanje o kojem se raspravlja 20 godina

Slobodno određivanje radnog vremena dokazano povećava zaposlenost, ali i dovodi do uspostavljanja prirodne ravnoteže – oni kojima se isplati raditi, rade, a oni kojim ne, ne rade dok djelomične zabrane koje Vlada najavljuje znače samo kaos i nered, upozorio je GLAS.

”HDZ-ova Vlada ponovno otvara temu rada nedjeljom te najavljuje djelomičnu zabranu, a u argumentaciji zabrane govori se o obitelji, zajedništvu, tradiciji i kulturi čime se zapravo hoće reći da svaki pošteni Hrvat nedjeljom treba biti na misi, ali sve su to promašeni i nevažni argumenti”, ističu u GLAS-u.

Napominju da su važni argumenti u ovoj raspravi ”samo to koliku štetu bismo našem gospodarstvu napravili zabranom rada nedjeljom te možemo li kao država konačno osigurati da ljudi koji rade nedjeljom za to budu adekvatno plaćeni i da ih se ne izrabljuje”.

Što se tiče štete koje bi gospodarstvo pretrpjelo, tu nema spora među ekonomskim stručnjacima i znanstvenicima, podsjećaju: ”Slobodno određivanje radnog vremena dokazano povećava zaposlenost, ali i dovodi do uspostavljanja prirodne ravnoteže – oni kojima se isplati raditi, rade, a oni kojim ne, ne rade. Djelomične zabrane koje Vlada najavljuje znače samo kaos i nered. Rješenje mora biti čisto i jednostavno – svima je dozvoljeno raditi kad i koliko hoće”.

Ono što je uloga države i u čemu je Hrvatska do sada bila tragično slaba je da zaštiti radnika, upozoravaju iz GLAS-a: ”Rad nedjeljom, noću, na blagdane ili prekovremeno mora biti bez iznimke pošteno plaćen i neki broj radnih sati tjedno ne smije biti prekoračen. I to je temelj uloge države u ovom pitanju, a ne dodvoravanje Crkvi dok se, istovremeno, radnike masovno izrabljuje”

Podsjećaju i da je GLAS u prošlom sazivu predložio dopune Zakona o radu koje je HDZ-ova većina odbila: ”U tom prijedlogu je pisalo da se mora zakonom odrediti koliko više poslodavci moraju radnicima platiti za rad nedjeljom ili blagdanom. I to bi bio prvi i pravi korak u dobrom smjeru jer danas Zakonom o radu nije određeno koliko više košta rad nedjeljom. Da umjesto šupljeg populističkog dodvoravanja imamo vlast koja je spremna donositi prave odluke i provoditi ih, možda ni rad nedjeljom ne bi više bio pitanje o kojem raspravljamo 20 godina.’

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari