HDZ U BLAGOJ PREDNOSTI PRED SDP-OM: Mostu i dalje pada potpora, Živi zid raste!

Vlada RH je u ovomjesečnom istraživanju zabilježila nižu razinu potpore za svoj rad u odnosu na rezultate zabilježene prije mjesec dana

Nastavak pada potpore Mostu, rastu Živi zid, HSS nakon promjene na vrhu i HSLS; HDZ u blagoj prednosti pred SDP-om;
K. Grabar-Kitarović na vrhu ljestvice odabira najpozitivnijih domaćih političara, premijer Orešković na drugom mjestu sa svega 1,5 postotnih bodova zaostatka
Karamarko i Milanović na vrhu ljestvice s najnegativnijim doživljajem među domaćim političarima, Božo Petrov na trećem mjestu
Teroristički napadi u Bruxellesu i oslobađajuća presuda za Vojislava Šešelja – najznačajniji događaj u proteklih mjesec dana

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u razdoblju između 01.-04. travnja pokazuje nastavak trenda pada izborne podrške Mostu četvrti mjesec zaredom, te nastavak blage prednosti HDZ-a i njegove koalicije ispred SDP-a i njegove koalicije.

Domoljubna koalicija u blagoj prednosti

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom travnja (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 54-60%), na ljestvici preferencija koalicijskih lista (koalicije kakve su bile na posljednjim izborima) Domoljubna bi koalicija bila u blagoj prednosti ispred lijevo-liberalne koalicije Hrvatska raste i bila bi relativni pobjednik u izborima (u deset izbornih jedinica, bez dijaspore i manjinskih lista). HDZ-ova Domoljubna koalicija je prva s izborom od 31,9 posto glasova (u odnosu na 31,4 posto iz prethodnog mjeseca), dok je SDP-ova koalicija Hrvatska raste na drugom mjestu s izborom od 31,4 posto (u ožujku 30,9 posto).

petrov izbori most

Najveće iznenađenje prošlih parlamentarnih izbora, Most nezavisnih lista još je uvijek na trećem mjestu s izborom od 6,0 posto (prije mjesec dana 8,9 posto, a u siječnja 11,7 posto, a zenit izborne potpore Mostovoj listi bio je u prosincu s izborom od 15,4 posto). Tako se Mostu u četiri postizborna mjesečna istraživanja istopila potpora za 9,5 postotnih bodova, dok su obje vodeće koalicije u istpom tom razdoblju zadržale sličnu razinu izborne potpore. Za razliku od Mosta potpora Živom zidu je porasla, te je s 5,7 posto izbora čvrsto na četvrtom mjestu, ali sa sve manjim zaostatkom u odnosu na Most. Koalicija okupljena oko stranke Milana Bandića bilježi 2,0 posto izbora, a slijede IDS-ova koalicijska lista s 1,5 posto, HDSSB s 1,4 i Orah s 1,1 posto. Četiri su liste zabilježile izbornu potporu manju od 1 posto: U ime obitelji (0,7%), Hrid (0,6%), HSP-HKS-Obiteljska stranka (0,5%), Reformisti-Naprijed Hrvatska (0,5%). Ostale liste bilježe skupni izbor od 1,2 posto, uz 15,7 posto neodlučnih.

Vrh pripada HDZ-u s izborom od 29,8%

Na ljestvici samostalnih političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 29,8% (u ožujku 29,3%), a SDP je drugi s 29% (u ožujku 28,2%). I na ovoj je ljestvici Most zabilježio pad izborne podrške od 2,4 postotnih bodova u mjesec dana (sadašnjih 6,3 posto, prema 8,6 posto u ožujku, odnosno 10 posto u veljači i rekordnih prosinačkih 15,6%). Živi je zid s 5,7 posto na četvrtom mjestu (prije mjesec dana 4%), a slijede HSS s 2,7 posto (prije mjesec dana 1,8%) i HNS s 2,3 posto. Šest je stranaka s izborom iznad 1 posto: Stranka rada i solidarnosti BM (1,4%), Orah (1,3%), HSLS (1,2%), HSP AS (1,2%), IDS (1,2%) i HDSSB (1,2%). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 1,7%, dok je 12,8% neodlučnih.

Ljestvica političara

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović s izborom od 19,3 posto (prema 20,1 posto iz ožujka, ali i 31,2 posto iz lanjskog travnja). Aktualni premijer Tihomir Orešković je u samo tri mjeseca mjerenja skočio na drugo mjesto, koje drži s izborom od 17,8 posto (prije mjesec izbor je bio 16,5 posto, u veljači 9,9 posto, a u prvom mjerenju početkom siječnja njegov je izbor iznosio 2,2 posto). Zoran Milanović je na trećem mjestu s izborom od 10,9 posto (prema 8 posto iz ožujka), dok je Ivan Sinčić četvrti s izborom od 5,1 posto (u ožujku 4,6%). Slijede Josip Leko s izborom od 4,7 posto i Tonino Picula s izborom od 3,9 posto. Među deset najpozitivnijih političara još su Tomislav Karamarko (2,6%), Milan Bandić (1,9%), Božo Petrov (1,8%) i Boris Lalovac (1,6%).

milanović pozdrav karamarko

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara uvjerljivo i već poprilično dugo drže dva lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka: Tomislav Karamarko (33,8%) i Zoran Milanović (29,7%). Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije hrvatske političare (11,9%), a na četvrtom je mjestu Božo Petrov s izborom od 4,5 posto. Među prvih deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Kolinda Grabar-Kitarović (2,3%), Nenad Stazić (1,9%), Ivo Sanader (1,0%), Zlatko Hasanbegović (0,9%), Tihomir Orešković (0,9%) i Vesna Pusić (0,8%).

Najvažnije teme/događaji – napadi u Bruxelessu i oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca najčešće su sljedeće dvije teme: teroristički napadi u Bruxelessu (izbor od 26,2%) i oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju na sudu u Haagu (23,4%). Napetosti i poteškoće u funkckioniranju vladajuće koalicije izbor su 12,7 posto hrvatskih građana, dok su najavljene promjene u zdravstvu najvažnija tema za njih 9,0 posto. Prekid balkanske izbjegličke rute najvažnija je tema mjeseca za 7,0 posto ispitanika. Iznad 1 posto izbora zabilježen je za sljedeće teme: presuda za Radovana Karadžića na 40 godina zatvora (4,4%), pregovori Vlade i sindikata o plaćama u javnom sektoru (2,8%), izbor novog ministra branitelja (2,5%), izbori i napetosti u SDP-u (2,2%), rasprava o reformi obrazovanja (1,9%), izbor Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020 (1,7%), dogovor o izboru novog ravnatelja SOA-e i UNS-a (1,0%). Sve ostale teme i događaji bilježe manji izbor od 1 posto.

policija bruxelles

Smjer kretanja zemlje podupire 18,8 posto građanki/građana (u odnosu 20,6 posto iz ožujka, 24,1 posto iz veljače, odnosno 29,4 posto iz siječanja), dok ih 71,4 posto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (prema 64,8 posto iz ožujka, 58,6 posto iz veljače, odnosno 49,4 iz siječanja). Ne zna njih 9,8 posto (u ožujku 14,6%, u veljači 17,3%, u siječnju 21,4%). Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima stranaka koji čine trenutnu parlamentarnu većinu. Da se opće stanje u zemlji kreće u dobrom smjeru smatra 72,3 posto birača Stranke Milana Bandića, 50 posto birača HDZ-a (u ožujku je to bilo 59,1%, u veljači 67,9%), te 47,5% virača Mosta. Među glasačima koalicijskih partnera najmanje su optimistični glasači HSS-a (27,5%), HSLS-a (23,4%) i HSP AS (18%). Među glasačima stranaka opozicije zabilježena je prilično niska razina društvenog optimizma: HNS (12,2%), Orah (9,7%), NS Reformisti (8,8%), Živi zid (5,9%), SDP (5,8%), Hrid (0,0%) i IDS (0,0%). Među neodlučnima i apstinentima je zabilježen niski udio društvenih optimista (13,7% među neodlučnima i 6,1% među apstinentima).

Niža razina potpore Vladi RH

Vlada RH je u ovomjesečnom istraživanju zabilježila nižu razinu potpore za svoj rad u odnosu na rezultate zabilježene prije mjesec dana. Podrška početkom travnja iznosi 50,3 posto (u odnosu na prošlomjesečnih 52,4 posto). Vladinu politiku ne podržava 30,8 posto građana (prema 30,1% iz ožujka), uz 18,8 posto neodlučnih. Pad potpore Vladi potvrđeno je i u ocjeni rada koja ovaj mjesec iznosi 2,25 (prema 2,31 iz ožujka). Iz ova dva pokazatelja se čini kako je politički medeni mjesec završio i prije 100 dana poštede ovoj Vladi. Zabilježena ocjena nešto je niža od one s kojom je završila svoj mandat prethodna Vlada (koja je u posljednjem mjesečnom istraživanju dobila ocjenu 2,52), ali je i niža od ocjene koju je Vlada Z. Milanovića zabilježila u istom mjesecu prije četiri godine (u travnju 2012. godine je iznosila 2,69).

Predsjednica republike je za svoj rad dobila vrlo čvrstu trojku, odnosno 3,25 (što je ujedno i najniža ocjena koju je predsjednica dobila od početka mandata). Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, za svoj rad bilježi ocjenu od 2,22 (prije mmjesec dana 2,28).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari