KAP JE KONAČNO PRELILA ČAŠU

Video | HDZ-u se rekordno srozao rejting: Ovako još nisu propali otkako je Andrej Plenković na čelu stranke

Pljačka Ine srozala rejting Plenkoviću i HDZ-u

Agencija Promocija Plus provela je nakon uhićenja u Ini ekskluzivno istraživanje za RTL o rejtingu stranaka i političara u Hrvatskoj.

Milijarda kuna i to još ukradena na plinu od čije cijene građani strahuju, je bilo ipak malo previše za hrvatske birače. Tako da su stradali rejtinzi i HDZ-a i Vlade i premijera. No, da su izbori danas HDZ bi i dalje bio relativni pobjednik, ali s čak tri postotna poena manjom potporom nego prošli mjesec (rujan 24,2 posto – kolovoz 27,1 posto), što je i najveći međumjesečni pad HDZ-a od kad ga je 2016. preuzeo Andrej Plenković

SDP na aferi INA nije profitirao, završio je na 16,6 posto (16,1 posto u kolovozu), kao i Možemo koji stagnira na trećem mjestu s 10,6 posto, jednako kao i u kolovozu.

Jedini koji još lovi doticaj s prvom trojkom je MOST koji je ovaj mjesec na 9 i pol posto i puše za vrat platformi Možemo (MOST bio na 8,4 posto u kolovozu). Domovinski pokret jedini je koji još prelazi izborni prag (rujan 5,5 posto – kolovoz 5,8 posto), dok se na oko 2 posto kreću Centar (rujan 2,2 posto – kolovoz 1,9 posto) i HSS (rujan 1,8 posto – kolovoz 1,3 posto).

Među prvih deset stranaka još su se ugurali Fokus (rujan 1,6 posto – kolovoz 1,3 posto), Živi zid (rujan 1,6 posto – kolovoz 0,9 posto) i Socijaldemokrati (rujan 1,3 posto – kolovoz 1 posto), a druga najjača snaga u zemlji, nakon HDZ-a su neodlučni građani (18,1 posto) koje stranke i njihovi lideri na izborima tek trebaju pridobiti.Image

Izvor: RTL

Najpozitivniji političar

Strankama i liderima za privlačenje neodlučnih birača svakako treba pozitivna percepcija koju već godinu i pol čvrsto na vrhu ljestvice drži predsjednik Republike Zoran Milanović (rujan 16,4 posto – kolovoz 16,8 posto). On je u blagom padu za razliku od premijera Plenkovića kojega je afera INA spustila na 15 posto (bio na 16 posto u kolovozu). Treći najpozitivniji hrvatski političar trenutno je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević (rujan 4,8 posto – kolovoz 4,6 posto). MOST-ovac Miro Bulj i čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava s oko 2 posto najviše su dosad na ljestvici hrvatskih političara. Društvo im čine bivši ministar Zdravko Marić i splitski gradonačelnik Ivica Puljak. Najpozitivniji političar je i dalje Nitko  s 29,2 posto.Image

Izvor: RTL

Najnegativniji političar

Listu negativnih tradicionalno predvode čelnici države. Premijeru stiže kazna za INA-u. Negativna percepcija porasla mu je za čak tri postotna poena (rujan 29,2 posto – kolovoz 26,7 posto), dok se nakon kolovoške šutnje i apstinencije od javnih svađa negativna percepcija predsjednika drastično smanjila – za gotovo 9 postotnih poena (rujan 13,7 posto – kolovoz 22,5 posto). Čvrsto treće mjesto najnegativnijih drži Milorad Pupovac (rujan 4,9 posto – kolovoz 5,4 posto). 

Ocjena Pantovčaka, Banskih dvora i Sabora

Čvrstu trojku i dalje građani daju predsjedniku Republike (rujan 2,77 – kolovoz 2,74), dok ste Vladu ocijenili najnižom ocjenom dosad u mandatu premijera Plenkovića (rujan 2,15 – kolovoz 2,31). Dovoljan – dva dajete i Hrvatskom saboru koji je na raspustu do polovice rujna (rujan 2,20 – kolovoz 2,19).  

Gotovo 80 posto birača smatra da država ide u pogrešnom smjeru, no i 13 je posto ispitanih koji u svemu vide dobar smjer države, što je inače najniža razina još od 2016. godine i krize Oreškovićeve vlade, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari