RJEŠENJA ZA KRIZU

Video | PROCURIO PAKET MJERA Stiže energetski dodatak za građane i kućanstva, evo što mogu očekivati poduzetnici

Redefinirati bi se mogle i tarife za kućanstva pa bi oni koji troše manje očekuje se mogli plaćati jeftiniju struju

Novi Vladin paket mjera koji bi u srijedu trebao biti predstavljen bit će težak preko 6 milijardi kuna, doznaje RTL.

U fokusu paketa mjera su socijalno najugroženije skupine u društvu, oni koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu, nezaposleni i umirovljenici koji će i dalje primati energetski dodatak kako bi lakše podmirili račune, a očekuje se da će potpore nastaviti primati i ribari i poljoprivrednici.

Redefinirati bi se mogle i tarife za kućanstva pa bi oni koji troše manje očekuje se mogli plaćati jeftiniju struju. Jedna od opcija je da se tako utvrdi određena količina za prosječno kućanstvo koja bi se zadržala na postojećim cijenama, uz povećanje tarife za potrošnju iznad toga.

Paket bi u ponedjeljak trebao biti predstavljen stranci, u utorak partnerima, u srijedu napokon i javnosti.

Škole, vrtići, domovi za starije i nezbrinutu djecu, fakulteti, bolnice, vjerske zajednice i udruge koje pomažu ugroženima, struju bi ubuduće mogli plaćati kao kućanstva ili kroz niže fiksne cijene. Računaju na isto kada je u pitanju i plin.

Izdašne subvencije i za poduzetnike

Račun za struju za kolovoz u pučkoj kuhinji na zagrebačkom Svetom Duhu je tri puta veći nego u istom razdoblju lani pa se računa na vladine vatrogasne mjere. “Ne bih kalkulirao s cijenama, no to bi svakako bilo puno jeftinije nego ovaj račun od 21 tisuću kuna koji sam usput rečeno jučer morao platiti”, kazao je voditelj pučke kuhinje na Svetom Duhu, fra Vladimir Vidović.

Izdašne subvencije očekuju i poduzetnici. Mikro poduzetnici mogli bi računati na fiksne cijene struje, no još se uvijek traži rješenje za velike tvrtke.

“Najbitnije je rasporediti mjere pomoći ravnomjerno za sve poduzetnike na ovisno o sektoru ili veličinu poduzetnika. Predložili smo vladi ograničenje cijene električne energije na 150 eura po megavat satu”, kazala je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari