SVAKA ČAST!

HEROJ! Bez oklijevanja je skočio u hladnu i muljevitu rijeku i spasio lane od sigurne smrti

Foto: Privatna arhiva

Lane je zbrinuo lovočuvar iz Šenkovca

“Nisam uopće razmišljao, samo sam skočio u tu muljevitu Muru da bih pomogao malom, bespomoćnom biću, ispričao je Ivan Mezga (21) koji je riskirao vlastiti život kako bi spasio lane koje se utapalo pred njegovim očima.

Dozivanje pomoću YouTube-a

Mladić iz međimurskog Slakovca, 6. lipnja je oko podneva, zajedno sa svojim prijateljima krenuo na druženje u prirodu, točnije na Muru kod Križovca, piše e-međimurje.net.hr.

“Kad smo stigli na Muru smjestili smo se uz obalu. Čuli smo zapomaganje, odnosno cvilež i šokirali se. Ugledali smo maleno lane koje se utapa u dubokoj, hladnoj i muljevitoj vodi.

Ivanovu i njegovom društvu nije dugo trebalo da se priberu i shvate da mu moraju pomoći. U tom trenutku prvo su pretražili na YouTube-u video ‘glasanje srne’.

Opasan pothvat

“Pustili smo taj glasovni video, a lane je doista to čulo i krenulo je polako prema nama. Tada sam odlučio skočiti u vodu po to lane, bez razmišljanja. U trenu kad sam zagazio, odmah sam propao u mulj do koljena”, rekao je Ivan. Ipak, nije dugo oklijevao.

Kaže da je bilo teško plivati, usporavao ga je mulj i drva koja su se nalazila u vodi. “Kad sam konačno doplivao do laneta, osjetio sam olakšanje, iako mi je i dalje fizički bilo teško. Taj osjećaj ne mogu opisati riječima. S njim sam plivao do obale, pokušavao sam mu glavu držati cijelo vrijeme iznad vode”, rekao je Ivan.

Izgubljeni mobitel

Kada je stigao blizu obale, u pomoć mu je priskočio prijatelj Karlo. Nisu ni shvatili da je Karlu u akciji spašavanja laneta, ispao mobitel u vodu. To su primijetili tek par sati kasnije. Poslije ga više nisu pronašli.

Kad su lane polegli na pod, budući da se napilo vode, činili su sve kako bi ga spasili.

“Nismo znali točno što trebamo činiti, prvi put smo se našli u ovakvoj situaciji. No, hvala Bogu, uspjeli smo. Oživljavali smo ga, činili smo sve kako bi to malo biće ispljunulo vodu koje se nagutalo”, opisao je Ivan. Kazao je i da je lane počelo disati normalno, a ‘spasilački tim’ je bio neopisivo sretan.

Lane je zbrinuto

“Zamotali smo ga u dekicu i zvali smo Lovačko društvo iz Vratišinca. Lovočuvar je došao u roku od pet minuta. I on je bio iznenađen i sretan u isto vrijeme, nije mogao vjerovati da sam skočio u tu muljevitu vodu i spasio to maleno biće”.

Lane se sada nalazi kod lovočuvara i zdravo je. Zbrinuo ga je i hrani ga u Šenkovcu, a hrabri mladić i dalje redovito zove lovočuvara i provjerava kako je lane, prenosi e-međimurje.net.hr.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari