NAKON BROJNIH UPITA GRAĐANA

HNB objavio koje su novčanice nevažeće i kako ih možete zamijeniti; Evo koje su preporuke

FOTO: Goran Kovačić/PIXSELL/Ilustracija

HNB je napomenuo na kraju kako je način zamjene nevažećih novčanica osobni izbor

Hrvatska narodna banka (HNB) na svojoj je stranici objavila gdje se mogu zamijeniti nevažeći gotov novac švicarskog franka, a riječ je o osmoj seriji novčanica puštenoj u optjecaj u razdoblju 1995. – 1998. koje su prestale biti zakonsko sredstvo plaćanja u Švicarskoj 30. travnja ove godine. Dodali su da HNB ne zamjenjuje strani gotov novac, pišu Vijesti.hr. 

Hrvatska narodna banka, između ostalog, nadležna je i za povlačenje nevažećih novčanica kune iz optjecaja te postupa prema praksi ostalih središnjih banaka. Prema toj praksi postoje rokovi zamjene u kojima se nevažeće novčanice mogu zamijeniti kod financijskih institucija, a nakon tog roka isključivo se mogu zamijeniti u središnjoj banci koja je izdala taj gotov novac, bez naknade i vremenskog ograničenja. Ovisno o razlozima povlačenja nevažećega gotovog novca, neke središnje banke mogu i ograničiti rokove zamjene, napisali su.

Popis lokacija

Dakle, nevažeće novčanice švicarskog franka zamjenjuje njihov izdavatelj – središnja banka Švicarske, a novčanice se mogu prema uputama dostupnima na njihovim internetskim stranicama zamijeniti bez vremenskog ograničenja, osobno na blagajni središnje banke Švicarske u Bernu i Zürichu, u određenim kantonalnim bankama u Švicarskoj ili se mogu poslati poštom na adresu središnje banke Švicarske. Popis lokacija na kojima je moguće zamijeniti nevažeće novčanice švicarskih franaka i ostale informacije o zamjeni nalaze se na stranici središnje banke Švicarske. Kako biste saznali detaljnije informacije kliknite OVDJE.

Moguće je i da pojedine poslovne banke u Republici Hrvatskoj pružaju uslugu zamjene tih nevažećih novčanica, no to isključivo ovisi o njihovim poslovnim politikama. Stoga biste sa svojom poslovnom bankom trebali provjeriti i tu mogućnost.

HNB je napomenuo na kraju kako je način zamjene nevažećih novčanica osobni izbor. Ukoliko se osoba odluči na slanje poštom, preporučuju uslugu vrijednosne pošiljke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari