NIŠTA KRIZA, SAMO LUKSUZ

Video | HNB za konferenciju u Dubrovniku traži hotel s 5 zvjezdica, 140 boca vrhunskog vina, večeru na otvorenome…

HNB traženo plaća 100.000 eura putem javne nabave, a uvjete zadovoljava samo jedna hotelska grupacija, odnosno dva hotela istog vlasnika, pa im je stigao prigovor konkurencije

Hrvatska narodna banka u svibnju organizira konferenciju u Dubrovniku, a za stotinu odabranih sudionika zatražili su veliki luksuz koji zadovoljava samo jedna grupacija. Je li to kršenje zakona o javnoj nabavi, netransparentnost ili nešto treće?

Uvjeti su, među ostalim, soba s pogledom na more, hotel s pet zvjezdica, najviše pet minuta pješice od Starog grada. HNB traženo plaća 100.000 eura putem javne nabave, a uvjete zadovoljava samo jedna hotelska grupacija, odnosno dva hotela istog vlasnika. Pa im je stigao i prigovor konkurencije, kaže se u prilogu RTL-a Danas.

‘Nikada nismo pogodovali nijednom ponuditelju’

“HNB nije nikada pogodovao niti jednom ponuditelju pa tako ni u ovom postupku javne nabave. HNB se ne financira sredstvima iz Državnog proračuna, već se, temeljem Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, samostalno financira iz prihoda koje ostvaruje obavljanjem zakonom utvrđenih poslova”, kazali su iz HNB-a.

Također kažu da su ove godine, za razliku od prijašnjih, čak smanjili troškove jer nema posredovanja turističke agencije.

“Ne bih rekao da se radi o namještanju natječaja. Pitanje je tko uopće može u sezoni osigurati taj broj soba. Iako, po meni, za to se ne bi trebali primjenjivati sustavi javne nabave u odnosu na booking”, kazao je za RTL dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

‘Vidi se iz aviona da navijaju za jednu stranu’

Konferencija će se održati od 24. do 28. svibnja, samo nekoliko dana prije početka službene turističke sezone. Neovisno o smještaju, za stotinjak hrvatskih i stranih ekonomskih eksperata u Dubrovniku se sprema samo najfinije.

HNB-ovci su poželjeli ručak i večeru na otvorenom te 140 boca domaćeg kvalitetnog vina.

Poznata dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević kaže kako se vidi se iz aviona da se navija za jednu stranu. “Naša Narodna banka se ponaša kao da je narodna banka Švicarske ili pak Izraela – oni to ne mogu i ne smiju”, govori dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari