SUSTAV ZA EU FONDOVE NE RADI

Video | KAOS U MINISTARSTVU Totalni kolaps zbog uvođenja eura: Stale su i isplate plaća

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije tvrde kako su poduzeli sve potrebne korake u pogledu prilagođavanja informacijskog sustava na prelazak na euro

Uvođenje Eura napravilo je kolaps i u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Naime, već 18 dana zbog nove valute platforma za praćenje projekata ne radi! Sve je stalo, ne mogu se isplatiti ni plaće, prenosi RTL-ov portal Danas.hr.

“Sustav ne radi i mi ne možemo našim suradnicima na projektu isplatiti plaće i cijeli projekt zapravo stoji”, kaže Nina Popović, voditeljica projekta Aktivan i uključen.

Iako su iz resornog ministarstva rekli da će proraditi 9. siječnja, to se još nije dogodilo.

“Ako se znalo, i ako se već vidjelo krajem prosinca, a sigurna sam da se znalo krajem prosinca da će s time biti problem, onda se moglo eventualno uz izmjenu pravila koja se odnose na provedbu projekta ići na nekakvu papirnatu varijantu koja bi služila kao privremeno rješenje za projekte koji se nalaze u problemima”, govori Ariana Vela, konzultantica za europske fondove.

Iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kažu da su zbog nedostupnosti sustava produljili rokove za podnošenja obrazaca.

“Nama osobno nije problem što će se rok produžiti, ali je problem što nam aktivnosti stoje, jer mi ne možemo provoditi aktivnosti dok nismo dobili sredstva kojima možemo financirati te aktivnosti”, kaže Zrinka Babić, koordinatorica na projektu Aktivan i uključen.

Otkriva i kada će se sve smiriti

“Što kasnije mi predamo Zahtjev za nadoknadu sredstava, to će ga kasnije oni moći pregledati, i to kasnije će moći javiti Ministarstvu da nam isplati sredstva koja treba kako bi se projekt mogao dalje voditi”, dodaje Popović.

“To što se odgodi rok za dostavu obrasca, odgodi se i rok za isplatu, ako je netko očekivao isplatu tijekom prvog i drugog mjeseca, taj rok za isplatu će se odgoditi za toliko dana koliko će sustav biti izvan funkcije”, kaže Natalia Zielinska, konzultantica za europske fondove.

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije tvrde kako su poduzeli sve potrebne korake u pogledu prilagođavanja informacijskog sustava na prelazak na euro te kako niti jedan korisnik bespovratnih sredstava neće biti zakinut te će sva sredstva, za koja korisnici podnose zahtjeve, biti pravovremeno isplaćena.

“Mi ako se ne pridržavamo određenih rokova, snosimo posljedice – ili ne možemo prijaviti projekt ili taj projekt dobiva određene korekcije, što nije slučaj kod provedbenih tijela. Mi funkcioniramo u sustavu koji ima dvostruka mjerila za korisnike i za provedbena tijela”, dodaje Zielinska, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari