PREDSJEDNIŠTVO U 10 SATI

Hoće li Bernardić zbog poraza danas podnijeti ostavku? ‘SDP ima vremena stvoriti novo lice, mladu ženu…’

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

SDP će analizirati zašto su doživjeli ovako težak poraz na parlamentarnim izborima

Restart koalicija doživjela je potop na parlamentarnim izborima osvojivši tek 41 saborski mandat prema privremenim nepotpunim rezultatima DIP-a, što je 13 mandata manje u odnosu na prošle izbore. To je odmah povuklo i pitanje opstanka šefa SDP-a Davora Bernardića kojemu nije uspjelo ponoviti dobar rezultat s europarlamentarnih izbora.

O odgovornosti predsjednika i vodstva SDP-a razgovarat će se na sjednici Predsjedništva stranke koja počinje u 10 sati, a neki su, poput europarlamentarke Biljane Borzan, već jučer jasno poručili šefu da bi na njegovom mjestu sami dali ostavku.

I sam Bernardić je u izbornoj noći rekao da je spreman otići. Ali ne i da će to napraviti sam.

“Naravno da je ovaj rezultat loš, ne bježim od odgovornosti i spreman sam otići. Sutra ćemo o tome razgovarati na Predsjedništvu. Ali SDP ide dalje, Hrvatska ide dalje”, rekao je Bernardić u svom završnom govoru.

Naravno da se odmah povlači i pitanje njegova nasljednika.

Siniša Hajdaš Dončić, koji se otvoreno suprotstavio Bernardićevom načinu upravljanja strankom, ali je s 14. mjesta na listi zahvaljujući preferencijalnim glasovima ušao u Sabor, rekao je u izbornoj noći u studiju RTL-a da “treba prespavati” i vidjeti tko bi bila osoba s karizmom koja bi mogla promijeniti smjer stranke.

Analitičari su za RTL ocijenili da SDP treba novo lice, da bi bilo dobro kada bi to bila žena, možda Sabina Glasovac. Ili možda ipak netko s dosta utakmica u nogama, poput karizmatičnog Ranka Ostojića.

“Imaju vremema da stvore neku novu osobu, neku mladu ženu. Pokazalo se da je Bernardić Karamarko na ljevici. Bernardić nije čovjek za vodeću poziciju. SDP-ova organizacija se raspala, očito je jedan dio ljudi otišao u Možemo!. I imali su premalo novih lica”, rekao je Žarko Puhovski u RTL-ovom studiju.

Bernardić je na čelu SDP-a od kraja 2016. godine.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari