OTVARANJE UMJESTO ZATVARANJA

Hoće li Covid potvrde biti obavezne za ulazak u sve? Polako postaju najvažniji dokument za sve građane!

Photo: Željko Lukunić/PIXSELL

Covid potvrde se razmatraju i za ulazak u kina, kazališta, kao što su uostalom već neko vrijeme potrebne za razne kulturne manifestacije

Iako ministar Davor Božinović jučer nije htio komentirati spekulacije o tome da će Hrvatska krenuti stopama Francuske i još nekih zemalja i od jeseni uvesti obvezu pokazivanja Covid potvrda o cijepljenju ili preboljenju za sve pa čak i ulazak u trgovine s hranom, Božinović nije ni opovrgao te teorije.

Prema pisanju portala Index.hr koji se poziva na izvor iz Nacionalnog stožera, od jeseni se Covid potvrde neće uvesti za ulazak u sve objekte, no za neke ipak hoće.

One se već koriste za ulazak u brojna mjesta poput klubova, tribina na sportskim natjecanjima, za svadbe i razne kulturne događaje.

VIDEO DANA (11. 8. 2021.)

Za šoping-centre neće trebati

“Što se tiče šoping-centara, za ulazak u trgovine neće biti potrebne Covid potvrde. Ljudi se u dućanima kraće zadržavaju i tamo je potrebno samo nošenje maski. No u šoping-centrima su neki drugi objekti za koje se planira korištenje covid-potvrda. Vlasnici objekata, ako odgovorno prate epidemiološki status svojih gostiju, što im je zaista sekunda posla jer smo uveli aplikaciju u kojoj se u sekundi očita i provjeri potvrda, time će samo osigurati da ostane povoljna epidemiološka situacija. U tom slučaju bi se izbjegla zatvaranja, koja nikome, ni Stožeru, nisu cilj. Želimo da su svi otvoreni i da epidemiološko stanje bude dobro”, rekao je Indexu izvor iz Stožera.

Pod objekte se misli na kafiće, koji još uvijek ne mogu raditi unutra, a osim njih Covid potvrde se razmatraju i za ulazak u kina, kazališta, kao što su uostalom već neko vrijeme potrebne za razne kulturne manifestacije.

“Covid potvrde kao alat za omogućavanje otvaranja”

“Covid potvrde treba koristiti u kontekstu otvaranja, a ne zatvaranja, primjerice ako noćni klubovi nisu mogli raditi, pa sad mogu jer koriste potvrde, tako sad treba vidjeti koliko je jamstvo Covid potvrda, pa da rade i oni dijelovi ugostiteljstva kojima je rad bio zabranjen, poput unutrašnjosti kafića. Poruka je da se na Covid potvrde gleda kao na alat za omogućavanje otvaranja, a ne zatvaranje. Dakle, zatvaranja više nema, nećemo zatvarati, ali intenzivno razmišljamo o pametnom korištenju Covid potvrda”, kazao je Indexu navodno dobro upućeni izvor iz Stožera, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari