STOMATOLOZI ZABRINUTI

Hoće li država prestati pokrivati stomatološke usluge koje sad pokriva HZZO? ‘Većina ordinacija morala bi prestati s radom’

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva navodno namjerava smanjiti opseg prava u primarnoj stomatološkoj zaštiti za osiguranike od 18 do 65 godina

Predsjednik Udruge liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu Hrvatske udruge poslodavaca Željko Rotim upozorio je da će većina privatnih ugovornih ordinacija koje su u ugovornom odnosu s HZZO-om morati prestati s radom ako država ukine dentalnu zdravstvenu zaštitu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a to bi ugrozilo 4000 tisuće radnih mjesta, prenosi Tportal.

Ministarstvo zdravstva navodno namjerava smanjiti opseg prava u primarnoj stomatološkoj zaštiti za osiguranike od 18 do 65 godina, a time se želi uštedjeti 1,2 milijarde kuna koliko se godišnje troši na stomatološke usluge.

”U ovoj krizi sigurno je da si većina pacijenata neće moći priuštiti plaćanje dentalnih usluga i ako do takve odluke dođe sigurno će većina ordinacija morati prestati s radom, a stanje dentalnog zdravlja bit će dodatno smanjeno”, kazao je Rotim.

Rotim se nada da ako do toga dođe, da će Ministarstvo konzultirati struku, ali i poslodavce. Hrvatska komora smatra da će Ministarstvo, kao i dosad, surađivati s njima i po tom pitanju.

Doktori dentalne medicine posebno ugroženi za vrijeme pandemije

”Komora će poduprijeti svaki prijedlog koji će potaknuti građane na pojačanu svijest i brigu o oralnom zdravlju, uvažavajući nužnost preventivnih postupaka kod najmlađih i osoba starije životne dobi. Prilikom uvođenja ikakvih promjena mora se strogo voditi briga o ugroženim i najmlađim skupinama. Komora inzistira na pružanju dentalnih usluga u skladu s pravilima i standardima struke, ali podržava i sve inicijative za provođenjem preventivnih mjera”, izjavili su iz Komore.

Usluge se, kaže Rotim, i vrednuju drugačije, uzevši u obzir aktualnu pandemiju koronavirusa, a doktori dentalne medicine spadaju u najugroženiju populaciju u zdravstvu uz veliku mogućnost zaraze.

”Doktori dentalne medicine dodatno su u stresu zbog brige oko egzistencije. Pacijenata je sve manje zbog straha od pandemije i većinom dolaze hitni i neodgodivi pacijenti. Privatnih pacijenata vrlo je malo”, rekao je Rotim. (vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari