ZA CIJELU HRVATSKU

Nova investicija MUP-a: Građani će SMS-om biti upozoreni na požar, poplavu i potres

Foto: Ilustracija

Krajnji rok za ugradnju, instalaciju, prilagodbu, funkcionalnu uspostavu i implementaciju gotovog sustava do potpune funkcionalne gotovosti je rujan 2022.

Ministarstvo unutarnjih poslova nabavlja sustav za upravljanje krizama i katastrofama vrijedan 48 milijuna kuna kojim će se brže obavještavati građane i sudionike sustava civilne zaštite o opasnostima koje prijete i o mjerama za smanjenje žrtava i materijalne štete, piše u utorak Večernji list.

Novi sustav je brži

U slučaju požara, poplava, potresa, epidemija, migrantske krize, radiološke i nuklearne nesreće, industrijske i prometne nesreće, ekstremnih vremenskih uvjeta… svi koji se zateknu na području Hrvatske zahvaćenom nekom od tih kriza ili katastrofa na svoj će mobitel dobiti SMS upozorenje od Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

A to će biti jedna od mogućnosti jedinstvenog nacionalnog sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) koji nabavlja MUP, a čija je procijenjena vrijednost 48 milijuna kuna plus PDV. Svrha tog sustava bit će, kako se navodi u MUP-ovoj dokumentaciji, rano upozoravanje i javno uzbunjivanja građana korisnika mobilnih uređaja prilikom kriznih situacija. Radi se o nabavi hardvera i softvera koji će RCZ-u pomoći da koordinira i rukovodi aktivnostima planiranja zaštite od katastrofa i provodi preventivne aktivnosti i intervencije u slučaju njihove pojave.

Novim sustavom brže će se obavještavati građane i sudionike sustava civilne zaštite o opasnostima koje prijete i o mjerama koje je potrebno poduzeti, a u cilju smanjenja ljudskih žrtava i materijalne štete, prenosi HINA.

Dostupno za cijelu Hrvatsku

Osim novih komunikacijskih kanala prema građanima, sustav će uvesti i nove komunikacijske kanale i u internoj komunikaciji među organizacijama kojima je bitno raspolagati informacijama o opasnostima, poput vatrogasne službe, HAK-a, javnih institucije, hotela, kampova, nacionalnih parkova.

Sustav će razlikovati korisnika hrvatskih mobilnih mreža i stranih nacionalnih operatora kako bi se u slučaju krizne situacije mogla poslati poruka na stranim jezicima. U MUP-u navode da su obavili razgovore s članovima uprava sva tri nacionalna mobilna operatora koji su potvrdili sudjelovanje u projektu, čime će se postići pokrivenost cijele Hrvatske i korisnička baza od gotovo 100 posto mobilnih korisnika.

Sustav će morati nepovratno anonimizirati identitet korisnika, što znači da mora osigurati privatnost korisnika u skladu s napucima Agencije za zaštitu osobnih podatka, temeljem GDPR-a i e-privacy regulative. Krajnji rok za ugradnju, instalaciju, prilagodbu, funkcionalnu uspostavu i implementaciju gotovog sustava do potpune funkcionalne gotovosti je 1. rujna 2022., a planirana je sukcesivna isporuka u tri vremenske faze, piše Večernji list.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari