NEISPORUKA LIJEKOVA

Hoće li Hrvatska tužiti Pfizer? Plenković: ”Određene zemlje preko reda plaćaju više od dogovorenog…”

Foto: Pixell

Govoreći o cjepivima, premijer Plenković je na današnjem sastanku izjavio da se trenutno događa “vaccine hijacking”. Postoje zemlje koje plaćaju više, ali Hrvatska neće biti među njima.

“Mi smo na sastanku prošlog tjedna dogovorili čvrst stav da se treba poštovati različita dinamika isporuke cjepiva. Sada se diplomacija oko cjepiva pomalo pretvara u kidnapiranje cjepiva. Određene zemlje plaćaju više nego što je dogovoreno. Mi još nismo išli prema drugim cjepivima osim prema onima oko kojih smo se već dogovorili”, istaknuo je premijer.

Dodao je da Hrvatska nije razmišljala da se kao zemlja izravno obrati proizvođačima cjepiva, “jer jednom kada se to napravi, onda je gotovo”.

Komentirao je i neurednu isporuku cjepiva, koja ne poštuje potpisani ugovor, prenosi Net.hr

“Ako imate ugovor koji ste ispregovarali i plaćate ne malu cijenu, ne vidim smisla za novim pregovorima ili nuđenjem više cijene. Valjda bi oni nama trebali plaćati penale za neispoštovani ugovor. Mislim da je normalno da obje strane ispoštuju što je dogovoreno i iskoristit ćemo sva sredstva koja imamo da se to i dogodi”, rekao je Plenković.

Upitan je li se pogriješilo što se javno cijepilo političare, Plenković je rekao da se ukupno radi o stotinjak doza te da to ne narušava program cijepljenja.

Italija je najavila tužbe protiv Pfizera zbog neisporuke cjepiva. Upitan hoće li i Hrvatska napraviti isto, Plenković je rekao: “Mislim da će to biti zajednička aktivnost na razini Komisije, jer su oni to u naše ime i potpisivali. Poanta je da se potakne ispunjenje ugovora, jer je i potpisan da se poštuje.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari