TREBAJU HITNO RJEŠENJE

Video | Hoće li Unije postati istarske? Stanovnici su očajni. Posljednji korak je referendum

Otok Unije s s 40 stanovnika želi se odvojiti od Primorsko-goranske županije. U planu je referendum, a istražili smo može li im Istra donijeti bolji život

Unije su dragulj usred mora, ali ovaj je otok manjeg sjaja kada se pogleda izbliza. Otočani žele bolju brodsku povezanost, ponovno uvođenje avionske linije do Lošinja, rješenje problema s vodom, hitni medicinski prijevoz, marinu, mali hotel koji bi nosio razvoj.

Robert Nikolić, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Unije, poručio je: “Ako se to ne bude moglo riješiti, mi ćemo ići na referendum o odcjepljenju od grada i županije i prema Istarskoj županiji s kojom graničimo.”

Istarski župan Boris Miletić kazao je kako je država prava adresa za rješenje problema.

“Govorimo o državnoj tvrtki Jadroliniji, a kad govorimo o problemima samog aerodroma, koji nije u funkciji na otoku, držim da bi tu lokalna samouprava mogla više napraviti”, rekao je Miletić.

Primorsko-goranski župan, Zlatko Komadina, kaže da Grad Lošinj rješava zemljište za aerodrom. Županija želi promjenu Pravilnika prema kojem helikopter ne slijeće na otoke, ako nema vatrogasaca. Tada bi se riješio hitni medicinski prijevoz i pacijenti bi se helikopterom mogli direktno prebaciti u riječki KBC.

Župan Komadina rekao je da se čuo s državnim tajnikom Ministarstva obrane koji je odgovorio da će pregledati situaciju i učiniti sve kako bi pomogli.

“Što se tiče primarne zdravstvene zaštite, stanovnici Unija i Suska imaju svog liječnika na Lošinju. Pitanje organizacije to nije problem dogovoriti da dolazi jednom tjedno na Unije na primjer”, dodao je Komadina.

Stanovnici s druge strane su očajni. Kako su kazali, pisali su svima, ali nema odgovora. Referendum je posljednji korak. U Zagrebu, odnosno Saboru, bi se na koncu odlučivalo i o prelasku u Istru. Ipak, bili Istra ili Primorje, stanovnicima Unija treba hitno rješenje, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari