RADIT' SE MORA

Video | Azijski gospari raznose poštu, Nepalci rade na groblju. Ovo ljeto nedostajat će nam i 30.000 radnika

Već je odavno počela potraga za konobarima, kuharima, sobaricama i drugim sezoncima. U Dubrovniku su već izdali dvostruko više dozvola za strane radnike nego lani. Javili smo se na par oglasa i saznali da grill majstor može zaraditi finih 3200 eura

Hrvatska je zemlja tisuću otoka, ali imamo skoro 118 tisuća nezaposlenih. Otprilike kao da na jedno mjesto stavite tri grada Dubrovnika. Ipak, nevjerojatno je da je i dalje manjak sezonskih radnika.

Mladen Kukrika iz Trebinja, 31-ogodišnji nesuđeni nogometaš, prije dvije godine objesio je kopačke o klin i sreću potražio kao sezonski konobar u Dubrovniku. Otkrio je da mu se plaća kreće u rasponu od 7000 kuna do 1000 eura, a napojnica bude gotovo kao jedna plaća.

Suvlasnik dubrovačkog restorana, Antonio Perutina, kazao je da radnicima nude i smještaj i hranu.

Javili smo se na par oglasa pa smo tako saznali traže li na jednom mjestu još konobare i konobarice. Kazali su da traže te da zaposlenicima nude smještaj, dva obroka, papire i prijavu te da imaju godišnji i slobodan dan. Potvrdili su da je plaća tisuću eura te da se radi šet sati dnevno.

Grill majstor s plaćom od 3200 eura ili sobarica s 1000 eura za pet sati rada dnevno nije bajka već realnost. Ovdje i čistačice u sezoni zarađuju između 14 do 16 eura po satu, ali opet ih nema dovoljno.

Nikolina Sušac, vlasnica servisa za čišćenje, rekla je da je riječ o konstantnom radu.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska samo je ove godine izdala već 1051 radnu dozvolu strancima što je čak 100 posto više nego za isto razdoblje lani. Najviše je državljana BiH, Nepala, Sjeverne Makedonije, Srbije, Albanije, ali i Filipina. Dok Dubrovnik još spava, azijski gospari jure od siječnja ove godine na skuterima s torbama punih računa.

Dubrovački poštar Jonathan rekao je: “Zapravo, vrlo je izazovno i uzbudljivo, upoznamo dosta ljudi, vidimo dosta lokacija. Pričamo s brojnim Dubrovčanima koji su vrlo pristojni prema nama.”

Dubrovački hoteli raznim beneficijama privlače radnike – besplatnim smještajem, toplim obrokom i režijama, sobu s WC-om. I hotelijeri sve češće dovode Filipince.

Stjepan Jagodin, direktor Agencije za posredovanje u zapošljavanju, kazao je da se filipinski radnici educiraju prije nego krenu na rad.

Dubrovnik je doslovno svijet u malom pa ovdje i sezona traje skoro sedam mjeseci. Nagrade su primamljive, a plaće izdašne.

Već sada se pretpostavlja da će ovog ljeta nedostajati 30.000 sezonskih radnika. Ono što je nama Irska i Njemačka, to je Filipincima i Nepalcima Hrvatska, piše Danas.hr.

Jer, radit’ se mora, zar ne?

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari