HOĆEMO LI MORATI PO NOVE TELEVIZORE? Novi standard za digitalnu televiziju od 2019. godine!

Od 2019. građani koji žele i dalje gledati televiziju pomoću antena, morat će nabaviti nove televizore ili prijamnike prilagođene novom standardu. Iz HAKOMA preporučuju svima koji žele kupiti novi televizor da provjere podržava li on DVB-T2 standard

U Hrvatskoj se na godinu proda oko 100 tisuća televizora.

Kupci su uglavnom zadovoljni TV opremom kojom raspolažu, no žele li na prijemniku gledati digitalnu zemljsku TV i nakon 2019., morat će kupiti novi televizor ili prijamnik, jer tada Hrvatska prelazi na novi DVB-T2 standard.

“Prelazak radimo zato što nam se smanjuje spektar raspoloživ za digitalnu televiziju i to znači da u postojećoj tehnologiji ne možemo prenijeti što sad prenosimo, moramo preći na novi i učinkovitiji sustav – to je DVB-T2 sa HEVC kodiranjem”, objasnio je Krešimir Šakić, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti.

Televizori koji rade na tom sustavu, u Hrvatskoj se već prodaju.

“Ti televizori su vam sa FULL HD ekranom i trebate takav televizor da kad jednog dana se signal prebaci, ne morate ponovno kupovati kutiju. Oni već imaju ugrađen reciver tako da ćete u tom trenutku morati samo prespojiti antenu”, rekao je prodavač Goran Švedić.

Građani će tako pri kupnji morati pripaziti. Televizori koji odgovaraju novom standardu već od iduće godine morat će imati jasne oznake DVB-T2 i H.265/HEVC.

Cijene takvih televizora kreću se od 2.500 kuna naviše. Oni kojima je to previše mogu kupiti i samo prijamnik koji je prilagođen novom standardu.

“Cijena se kreće već oko 200 kuna nadalje i normalno ga prespojite na televizor umjesto starog prijamnika i rješili ste stvar”, dodaje Švedić.

Sve to tiče se 700 tisuća građana koji imaju digitalni zemaljski priključak. Još se ne zna hoće li država nabavku novih televizora ili prijamnika sufinancirati kao 2011. kada se prelazilo s analognog na digitalni signal.

Andrej Dimitrijević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari