JE LI TO MOGUĆE?

Horvatinčić u ludom scenariju opet može izbjeći zatvor!? Evo kako!

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Pravomoćno osuđeni 73-godišnji poduzetnik Tomislav Horvatinčić trebao bi se 14. srpnja javiti u zatvor Remetinec kako bi odslužio kaznu od četiri godine i 10 mjeseci zbog pomorske nesreće u kojoj je gliserom usmrtio talijanski bračni par Salpietro.

To je za Novi list potvrdio njegov odvjetnik Velimir Došen, kao i činjenicu da Horvatinčić može i peti put izbjeći boravak iza rešetaka, iako mu je sutkinja izvršenja Županijskog suda u Zagrebu zaprijetila uhićenjem.

“Za tjedan dana mora se javiti u Remetinec, a odluku o žalbi do tada nećemo dobiti. Za razmatranje žalbi dok je osuđenik već iza brave bit će potrebno dvadesetak dana. Po mojem dosadašnjem iskustvu, imat ćemo situaciju da će Horvatinčić biti pušten iz Remetinca kako bi dovršio liječenje”, uvjeren je Došen.

Peti put mu nije prošlo

Horvatinčić je sve ovo vrijeme predočavanjem medicinske dokumentacije o svojoj malignoj bolesti izbjegavao zatvor. Potkraj lipnja zatražio je novu odgodu izvršenja kazne, do 31. prosinca, kako bi se nastavio liječiti izvan zatvorskog sustava. U Remetincu se trebao pojaviti još 1. srpnja, ali je dva dana ranije poslao novi zahtjev za odgodu, računajući da će mu opet proći.

VIDEO DANA:

Ali nije, dapače, sutkinja izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Martina Maršić izdat će nalog za uhićenjem Horvatinčića, ako se ne pojavi u Remetincu u predviđenom terminu. No, odvjetnik Došen će uložiti žalbu, iako ona neće odgoditi Horvatinčićevo pojavljivanje u zatvorskom Centru za dijagnostiku.

Kontrole u rujnu

Raniju je tromjesečnu odgodu odlaska u zatvor Horvatinčić u ožujku ove godine dobio zato što je naveo da mu se stanje pogoršalo u odnosu na stanje otprije godinu dana ranije, kada je tražio prvu odgodu. On je 25. veljače operiran u Beču, gdje mu je zamijenjena endoproteza, a liječnici su u lipnju primijetili da i dalje otežano hoda. Propisali su mu novu kontrolu u rujnu.

Poliklinika Peharec u kojoj je obavljao fizikalnu terapiju, propisala mu je nastavak terapije do kraja kolovoza i kontrolu u rujnu. No, novinari i slučajni prolaznici često su ga znali viđati u ispijanju kava po Zagrebu i Samoboru. Posljednji put je viđen na gradilištu svojih luksuznih vila u Istri, što je potaknulo nova nagađanja o stvarnom zdravstvenom stanju poduzetnika.

“Odvjetnik sam 30 godina. Čudi me što je odluka o odbijanju molbe donesena u tri dana, jer potrebna je provjera dokumentacije u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, eventualno vještačenje. Trojica liječnika propisala su mu da završi rehabilitaciju, koja bi trebala trajati do kraja listopada, pa smatramo da nije spreman za izvršenje kazne. Usto, mora i na kontrolu u Beč”, rekao je njegov odvjetnik, priznajući da sud može donijeti odluku da se Horvatinčić odmah pojavi u zatvoru.

Medijska haranga

Poduzetnik, pak, piše kako se nad njih provodi neviđena medijska haranga. “Već gotovo deset godina provodi se takav neviđen pritisak na sudstvo i javnost se dezinformira, izjave se izvlače iz konteksta i dokazi se ne prikazuju na istinit način. Hrane te ljude neistinama i lažima, a narod to guta i vjeruje. Na tisuće i tisuće stranica, naslova i podnaslova neistina i iskrivljenih činjenica servira se javnosti. Činjenica je da se meni dogodila strašna prometna nesreća i da ja s tim posljedicama živim svaki dan i žalit ću do kraja života”, požalio se Horvatinčić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari