VREMENSKA PROGNOZA

Temperature opasno rastu, upalio se i meteoalarm; ”Bit će pakleno!”

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon što smo preživjeli dva ovogodišnja toplinska vala – stiže nam i treći. Na sreću, bit će kratak ali i prilično intenzivan uz veliku vjerojatnost djelovanja na ljudsko zdravlje, posebno na kopnu.

Posljedica je to ekstremno visokih dnevnih, ponegdje i noćnih temperatura. Savjeti su isti – rashladite sebe, ali i prostorije u kojima boravite te izbjegavajte napore u najtoplijem dijelu dana.

“Sve topliji zrak nam stiže u polju vedrine koje se prostire sa sjevera Afrike, a manja promjena i osvježenje stiže u drugom dijelu petka”, prognozirao je RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić.

VIDEO DANA:

Srijeda

“Opet od jutra obilje sunca i vedrine. Bit će i mirno, tek mjestimice na moru slaba bura, a uz zapadnu obalu Istre jugoistočni vjetar. Rano jutro toplo, nešto ugodnije samo u gorju, ali temperatura će naglo rasti pa će već od 9 sati u mnogim mjestima biti vruće.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima ostaje sunčano, uglavnom bez ikakvih oblaka na nebu, a i izostat će značajniji vjetar. No, bit će još toplije, neugodnije, a temperatura već može ići do visokih 36 °C.

I na istoku zemlje kreće umjeren rizik utjecaj toplinskog vala na ljudsko zdravlje. Bit će iznimno vruće, posvuda iznad 35 °C, lokalno i do 37.

U Dalmaciji također izražena vrućina, možda će malo podnošljivije biti uz samu obali i na otocima gdje bude slabog do umjerenog maestrala, no u zaleđu će biti iznimno vruće, ponegdje moguće i preko ovih 36 °C.

Slično sunčano i na sjevernom Jadranu i okolnom gorju. Tek za nijansu manje vruće, ali uz nešto slabije izražen jugozapadnjak ili jugoistočni vjetar bit će i sparnije nego drugdje”, prognozirao je Ribarić.

Prognoza idućih dana

“Vrhunac toplinskog vala očekuje nas u sunčani četvrtak kada će temperatura  lokalno ići i preko 37 °C. U petak sve sparnije, ali popuštanje vrućine donosi manje topao zrak sa sjeverozapada i sve izgledniji grmljavinski pljuskovi, osobito potkraj tjedna. Pritom se ne može isključiti i mogućnost za ponegdje lokalno izraženije nevrijeme.

Na Jadranu pak ostaje pretežno sunčano, a danju vruće nakon toplih noći. Tek je na sjevernom dijelu i to uglavnom samo u unutrašnjosti Istre moguć koji kraći pljusak u petak i krajem tjedna. Kakvo takvo osvježenje pružat će povremeni maestral, dok će u subotu na sjevernom dijelu prolazno biti i bure”, prognoza je RTL-ova meteorologa.

Najviši stupanj upozorenja

Najtopliji dio Hrvatske jučer je bio Knin s 35 stupnjeva. U dijelovima Dalmacije temperature tijekom noći bile su više od 20 stupnjeva, a Dubrovnik od jutra mjeri već 26,4.

“Danas će biti vruće i vrlo vruće, i do 37. Oblaci će biti rijetki, prevladavat će vedro i na kopnu i na moru”, prognozirala je meteorologinja Tea Blažević za N1 te istovremeno upozorila na vrlo visok UV indeks, te na nužnost adekvatne zaštite prilikom boravka na otvorenom.

“I sutra će posvuda biti sunčano i toplinski val doseći će svoj vrhunac, temperature bi lokalno mogle doseći 40 na kninskom području, u dolini Neretve, u dijelovima Vukovarsko-srijemske županije, ali i Sisačko-moslavačke.

Stoga ne čudi da je za sutra na snazi najviši stupanj upozorenja na vrućinu. Od petka bi bilo manje vruće, kako se čini, i bit će pljuskova”, prognozirala je Blažević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari