HRELJA POTVRDIO DOGOVOR: Petrov će biti premijer, a Milanović predsjednik Sabora

 

Hrelja je napomenuo i kako će u slučaju da se HDZ odluči vratiti u pregovore – vjerojatniji biti novi izbori nego dogovor

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja potvrdio je u ponedjeljak novinarima da je u nedjelju navečer između koalicije Hrvatska raste i Mosta nezavisnih lista dogovorena podjela dvije funkcije.

Prema njegovim riječima, Božo Petrov bit će premijer, a Zoran Milanović predsjednik Hrvatskog sabora.

Hrelja je napomenuo i kako će u slučaju da se HDZ odluči vratiti u pregovore – vjerojatniji biti novi izbori nego dogovor.

Na upit novinara kako to da je Zoran Milanović promijenio mišljenje i ipak potpisao prijedlog Mosta o tripartitnoj Vladi, Hrelja je jednostavno rekao da je ‘svima cilj ne ispasti iz igre’.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja izjavio je u ponedjeljak da je HSU spreman podržati Božu Petrova za budućeg premijera, ali uz uvjet, ako koalicija Hrvatska raste i Most formiraju zajedničku Vladu i većinu u Saboru, da mirovinski sustav ne bude dio ministarstva za socijalnu skrb.

“Još nemamo nigdje potpis na papiru, ali ako koalicija Hrvatska raste s Mostom složi vlast onda je izvjesno, iako su to još samo najave, da Petrov bude premijer, a Zoran Milanović predsjednik Sabora”, rekao je Hrelja na konferenciji za novinare.

Upitan kako gleda na mogući povratak HDZ-a u pregovore Hrelja je odgovorio da će pregovori u tom slučaju biti teži i otegnut će se, pa smatra kako su izvjesniji novi izbori nego tripartitni dogovor .

“Ako se u tako nešto ide na silu, bez neke dobre volje, tvrdimo da je teško, gotovo nemoguće to složiti da funkcionira. Vrlo je teško postići dogovor kad se inzistira na konsenzusu u svakom tretnutku i u svakoj sitauciji”, kaže Hrelja.

Milanovićev pristanak na tripartitnu Vladu tumači kao pregovaračku poziciju u kojoj je prvenstveno cilj da ne ispadneš iz igre.

Svi dobro znamo o čemu se radi, dovoljno smo odrasli da znamo kakva je komunikacija među ljudima, teška je i u obitelji, a kamoli među strankama i suprotstavljenim polovima u državi, no za “ostati u igri” svašta se pregrize, rekao je Hrelja.

HSU ima samo jedan uvjet ako dođe do formiranja Vlade između koalicije Hrvatska raste i Mosta – da mirovinski sustav ne ide u ministarstvo socijale.

“Za nas su mirovine zarađene, a ne socijala pa uvijek trebaju biti vezane uz rad i gospodarstvo. Iako je dio mirovina pokriven socijalnim dodacima, za nas je to prvenstveno nešto što je zarađeno tijekom godina rada. Za sve ostale opcije smo otvoreni”, kazao je Hrelja. (Vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari