CIJENE GORIVA

Hrvati bi uskoro mogli po gorivo preko granice?! Pogledajte koliko ovdje košta benzin!

Foto: Riportal - M.L.

Cijene goriva od utorka su ponovno poletjele u visine – litra benzina skočila je za 22 lipe, dizela 28 lipa, a LPG-a sedam lipa. Dizel je prešao granicu od 11 kuna i tako postao najskuplji u povijesti.

No, dok cijene goriva u Hrvatskoj neprekidno rastu, u susjednoj Bosni i Hercegovini cijene goriva za sada se nisu mijenjale, zbog čega bi mnogi vozači mogli put Hercegovine ne bi li napunili svoje spremnike goriva, piše Slobodna Dalmacija. Stanovnici pograničnih područja godinama redovito posjećuju benzinske crpke s druge strane granice, piše Net.hr

A kakve su cijene goriva u Hercegovini?

Eurosuper 95 u Hercegovini košta 2,22 KM (preračunato u kune oko 8,47 kuna), dok je u Hrvatskoj 11,2 kune. Cijena je u Hercegovini niža za oko 2,55 kuna po litri benzina. Euro super plus 98 u Hercegovini je 2,37 KM (8,85 kuna) dok kod nas eurosuper 100 iznosi 11,74 kune.

Najveća razlika u cijeni ona je – dizela. U Hercegovini dizel, naime, košta 2,18 KM (8,41 kuna) dok je na hrvatskim benzinskim postajama 11,02 kune. Zbog navedene razlike u cijeni goriva sve više vozača iz Dalmacije odlučuje se otići put Hercegovine kako bi napunili svoje spremnike goriva ne bi li barem nešto uštedjeli.

Gorivo je nešto skuplje neposredno uz granicu, no ode li se, primjerice do Čapljine, ušteda je još veća, a trgovci na benzinskim postajama primaju i kune, marke, eura, pa i kartice na odgodu.

A osim u Hercegovini, cijene goriva su povoljnije, barem za kupce iz Hrvatske, i u Republici Srpskoj.

Benzinske bilježe porast prometa

Premda na benzinskim postajama s hercegovačke strane granice za sad nema gužvi, prodavači su otkrili Slobodnoj Dalmaciji da bilježe povećanje prometa, posebice nakon najnovijih poskupljenja.

Kupci govore kako se ne boje poskupljenja goriva u Hercegovini. “Pa i kada poskupi u Hercegovini, opet će nam biti isplativije točiti gorivo ovdje negoli u Hrvatskoj”, smatraju. “Možda neće biti ušteda 120-130 kuna, ali neka dobijemo i sedamdesetak kuna opet smo u plusu”, dodali su Dalmatinci koji odlaze preko granice po gorivo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari