DOMAĆI IZUM

HRVATI IZMISLILI UREĐAJ KOJI ZAUSTAVLJA KORONAVIRUS: U par sekundi obavi sve što treba; cijela Europa je zainteresirana

Foto: izvor: HRT

Ideja za ovaj uređaj nastala je u tvrtki Krokoteks iz Svetog Ivana Zeline koja je početkom pandemije počela iznajmljivati dezinfekcijske otirače

Četiri hrvatske tvrtke osmislile su proizvod koji zaustavlja Covid-19 na ulazu u ustanove i tvrtke. Iz cijele Europe već stižu upiti za tim jedinstvenim uređajem koji u samo nekoliko sekundi izmjeri temperaturu, dezinficira ruke i obuću te vas upozoriti ako ne nosite masku, javlja HRT.

Ideja za ovaj uređaj nastala je u tvrtki Krokoteks iz Svetog Ivana Zeline koja je početkom pandemije počela iznajmljivati dezinfekcijske otirače.

Uređaj preporučuje i zavod ‘Dr. Andrija Štampar’

U želji da njihov uređaj zadovolji sve epidemiološke uvjete, a ne samo dezinfekciju, odlučili su okupiti partnere i proširiti tim.

“Promming iz Čakovca radi na kućištu uređaja, AVT iz Zagreba radi na termalnoj kameri, a URIHO radi na otiraču. Zajedno s njima odlučili smo razviti jedinstveni uređaj koji se zove IPS uređaj, uređaj za sprječavanje infekcija”, kazao je za HRT Hrvoje Mandić, direktor Krokoteksa.

Tako se nakon šest mjeseci na tržištu našao proizvod koji preporučuje i Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Stotinjak uređaja već je iznajmljeno vrtićima, školama, domovima za starije i bolnicama.

Stižu upiti iz brojnih europskih tvrki

“Uređaj je vrlo funkcionalan, rješava sve ono na što moramo paziti kod epidemioloških mjera u školi. Mjeri temperaturu, dezinficira ruke, obuću i kontrolira pravilno nošenje maski”, kaže Vesna Vrbanović Jančić, ravnateljica Osnovne škole “Pavleka Miškine” u Zagrebu gdje je postavljen jedan takav uređaj.

Uređaj bi u budućnosti trebao evidentirati i dolaske i odlaske zaposlenika pa bi se koristio i nakon pandemije. U međuvremenu, interes za ovaj hrvatski izum već su pokazale mnoge europske tvrtke. (Net.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari