ALI, POSTOJI KVAKA!

Video | Hrvati pohrlili preko granice, ušteda je ogromna: ‘Neke su stvari ovdje jeftinije i do nevjerojatnih 90 posto’

Mislio je da će proći upola jeftinije, a na kraju ga je koštalo mnogo skuplje

Slučaj je to jednog vozača – koji je servisirao svoj automobil preko granice. Istina, jeftinije je, ali radove treba prijaviti carini – u suprotnom prijeti vam kazna od 500 eura.

Trebinje – omiljena dubrovačka automehaničarska destinacija. Gradić smješten na samom jugu Hercegovine udaljen tek pola sata vožnje od starih dubrovačkih zidina.

I dok hrana ovdje nije nešto jeftinija u odnosu na Hrvatsku, popravak automobila je – i to skoro u-pola!

“Razlike su, pogotovo na uslugama, tipa zamjena je kod nas dosta jeftinija”, govori Vaso Tarana, vlasnik automehaničarske radionice u Trebinju.

On je svoj obrt otvorio još 1997., a klijenti mu dolaze čak i s Pelješca. Ušteda za hrvatske mušterije je ogromna jer neke su stvari ovdje jeftinije i do nevjerojatnih 90 posto!

“Pogotovo tko ima više auta na godišnjoj razini izađe velika suma novca”, kaže.

No, u hrvatskoj carini su prilično jasni! Popravci automobila preko granice moraju se prijaviti carinskom deklaracijom i ta uredba nije od jučer. Ukoliko to ne učinite, očekujte kaznu.

“Carini se treba prijaviti unos sve robe iznad 300 eura pa i ti auto-dijelovi dijele sudbinu sve ostale robe koju putnik sa sobom nosi i kao takvu su dužni ju prijaviti carinskom službeniku”, ističe Jure Ursić, predstojnik Graničnog carinskog ureda Karasovići.

Samo prošle godine u Hrvatsku je cestovnim putem ušlo i izašlo oko 51 milijun putnika, izdano je vise od 10 000 carinskih prekršaja u putničkom prometu a naplaćeno je i preko 16 milijuna eura kazni!

Ova vijest u Dubrovniku je dočekana na nož! Jer možda imaju višak apartmana, ali na jugu i dalje gledaju kako uštediti.

Sudeći po broju dubrovačkih tablica koje smo zatekli u trebinjskim automehaničarskim radionicama, ovih dana prema Lijepoj našoj sprema se pravi val krijumčara auto-dijelova koji možda još ni ne znaju da su preko noći postali tzv. šverceri, izvještava Marija Pajić Bačić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari