HRVATI S POPISA „MILIJUNAŠA“: „Kamo sreće“, „Donesite mi taj novac, sve ću potpisati“, „Pa to je valjda lako provjeriti“…

Mnogi najavljuju tužbe, poput riječkog gradonačelnika, a i laicima upada u oči činjenica da su na popisu hrvatskih „milijunaša“ samo – poznate osobe

Mnogi poznati Hrvati s popisa navodnih vlasnika navodnih tajnih računa u RBA grupaciji i milijunskih iznosa na njima danas odlučno demantiraju tvrdnje s portala Seebiz.hr koje su prenijeli i neki drugi manji portali.  Među onima koji su odmah negirali takve tvrdnje je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel o čemu smo izvijestili OVDJE.

Kako donosi portal Index.hr, danas je stiglo i službeno očitovanje RBA grupacije.

“Nikada nismo zaprimili zahtjev od strane Austrijske agencije za nadzor financijskog tržišta (FMA). Budući je čitav dokument krivotvoren, dali smo nalog našim odvjetnicima da poduzmu pravne korake”, rekao je Michael Spitzer, povjerenik za Hrvatsku i glavni koordinator Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske a prenosi portal Index.hr.

Podsjetimo, ovog vikenda više je manjih portala objavilo navodni dokument RBA Grupe, s popisom navodne štednje 168 poznatih Hrvata među kojima ima šefova stranka, aktualnih i bivših zastupnika, sudaca, glumaca i pjevača. U objašnjenju stoji da je „dokument iz Raiffeisen Grupe u Austriji odaslan austrijskoj Agenciji za nadzor financijskog tržišta (FMA), a na izravan upit Odjela za prevenciju pranja novca i financiranja terorizma unutar navedene agencije.

Nalog je direktoru Raiffeisen-Landesbank Steiermark AG-a, Markusu Mairu, navodno uputila predstavnica Agencije Martina Andexlinger. Isti je naslovljen “Zahtjev za predaju popisa hrvatskih klijenata”. Na popisu se nalazi niz visokopozicioniranih osoba iz hrvatskog javnog života. Popis sugerira da mnogi bivši dužnosnici navedeni u dokumentu nisu prijavili novac u Austriji u sklopu svojih imovinskih kartica, donosi Index.hr.

No, nakon objave dokumenata sumnju u autentičnost izazvalo je nekoliko detalja. Na listi su se nalazile samo poznate osobe, bez anonimaca. Od politike do estrade. Iako se radi o banci, iznosi su bili zakruženi, odnosno svi su završavali na “00”, a neka od imena krivo su napisana, iz čega proizlazi da je i laik mogao ozbiljno posumnjati u istinitost ovakvog dokumenata.

Mnogi koji su ovih dana mogli pročitati svoje milijunske “štednje”, iznenadili su sve ovakvim člankom.

“Nikad nisam imao nikakav račun u toj banci, ni kune, pa to je valjda lako provjeriti”, kazao je Šime Lučin za Index koji je prema tom dokumentu trebao imati oko 1,3 milijuna eura.

Index je dobio i očitovanje bivšeg šefa INA-e Davora Šterna, koji je također demantirao informaciju.

“Ma kakvi, to vam je izmišljotina. Kamo sreće”, kazao je Štern, a koji bi prema dokumentu trebao imati 5,8 milijuna eura.

I šef IDS-a, pulski gradonačelnik Boris Miletić, demantirao je navode o računu u Austriji.

“Obzirom na podmetanja u nekim medijima i velik broj upita koje sam danas dobio, javno tvrdim: sva imovina uredno je unesena u Imovinsku karticu koja je javno dostupna”, kaže Miletić na svom Facebook profilu.

Branimir Glavaš koji se također našao na popisu s 4,5 milijuna eura, najavio je tužbe. Glavaš je na svom službenom profilu objavio da će obavezno zahtijevati od RBA da mu se isplati ti novci.

“Ukoliko to ne postoji onda slijedi tužba zbog niza kaznenih djela. Od kleveta, sramoćenja, falsificiranja bankovnih dokumenata….itd…itd”, najavio je Glavaš.

Indexov upit je dobro nasmijao i poznatu hrvatsku pjevačicu Terezu Kesoviju koja prema popisu ima gotovo 1,2 milijuna eura

“Vi to ozbiljno! Pa dokle seže ta mašta? Do Vrapča? Jooj, neka mi donesu taj novac, sve ću im potpisati”, šali se Kesovija dodajući kako je ipak riječ o neodgovornim ljudima kada se tako bave tuđim životima.

“Zbog štete po čast i ugled obitelji podnijeti ćemo kaznenu prijavu”, najavio je Andrija Hebrang čija se supruga našla na listi s gotovo 15 milijuna kuna. Naime, Hebrang tvrdi kako njegova supruga kao ni jedan član njegove obitelji nije imao račun u toj banci.

No neke stranke kao Hrvatska konzervativna stranka, prenosi Index, danas traži da se dokument istraži.

“U povodu objavljivanja dokumenata s astronomskim iznosima na bankovnim računima hrvatskih poznatih osoba u Raiffeisen banci, među kojima ima aktivnih političara te osoba iz svijeta sporta i estrade, koje je tijekom vikenda objavilo nekoliko hrvatskih portala, Hrvatska konzervativna stranka poziva sve nadležne institucije Republike Hrvatske, u prvom redu DORH, da istraži autentičnost objavljenih dokumenata”, stoji u priopćenju stranke Ruže Tomašić, a traži i očitovanje zastupnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari