ALARMANTNI PODACI

Video | Hrvati se najčešće bune na zdravstvo, diskriminaciju i pravosuđe, a jedan slučaj posebno se ističe

Starije su osobe sve više žrtve nasilja u obitelji. Riječ je o alarmantnim podacima Izvješća pučke pravobraniteljice o stanju ljudskih prava za prošlu godinu. Građani se najviše bune na zdravstvo, diskriminaciju i pravosuđe. Ipak, jedan je slučaj posebno istaknut

Bore se sa siromaštvom, ali i članovima obitelji. Starije su osobe sve više žrtve obiteljskog nasilja. Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter rekla je da su slučajevi nasilja nad starijima porasli s oko 300 na oko 800 što je, kako je naglasila, dramatičan porast. Osuđuju ga, ali mu i svjedoče brojni stariji građani.

Ankica iz Zagreba zgrožena je slučajevima u kojima djeca tuku roditelje i ubijaju one koji su ih othranili. Za Milu Vukanović iz Zagreba je stravično kada djeca pošalju roditelje u starački dom kako prodali stan ili se uselili u njega. Sindikat umirovljenika primjećuje da je sve više takvih slučajeva.

“Dobivam sve više poziva ljudi koji su uznemireni, zbunjeni, uplašeni više nego prije. Sve češće čujem rečenicu: ‘Došao sam do zida, ne znam što da radim.’ Šaljemo im poruku da slobodno odluče što će sa svojom imovinom”, rekla je Štefica Salaj, voditeljica pravnog savjetovališta Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Građani se i dalje najviše žale na zdravstvo, a posebno je šokantan slučaj onkološke pacijentice iz Zadra.

“Imala je životno ugrožavajuću dijagnozu, još dva mjeseca života. Međutim, slanje tkiva na analizu trajalo je 44 dana”, kazala je pučka pravobraniteljica Šimonović Einwalter.

U Izvješću se upozorava i na duge liste čekanja. Najdulje se čekalo na ultrazvuk color doppler aterija i vena, čak 325 dana. Na ultrazvuk dojke 271 dan, magnetsku rezonancu srca 237 dana, a na ultrazvuk srca čak 233 dana. Pacijenti se žale i na lošu komunikaciju liječnika.

Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, pojasnila je da treba odvojiti prava iz osiguranja poput lista čekanja i ljudska prava koja ovise o samom pružatelju zdravstvene usluge.

“Najviše pritužbe se odnose na komunikaciju koja je po svim dosadašnjim iskustvima izrazito loša”, rekla je Karačić.

Zbog silnih se poskupljenja povećao i broj beskućnika kojih je sada oko dvije tisuće. Brojne primjedbe stigle su i od građana koji zbog spore obnove i dalje žive u kontejnerima.

Pučka pravobraniteljica Šimonović Einwalter stanje u ljudskih prava u Hrvatskoj ocijenila bi trojkom.

“Postoji još puno prostora za napredak”, poručila je Šimonović Einwalter.

O tome je upozorila i nadležne institucije i Hrvatski sabor. Iako je zastupnicima upućeno novo Izvješće o ljudskim pravima, oni još nisu raspravili ni ono iz prethodne godine, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari