DZS OBJAVIO

Hrvatska bilježi rekordan skok BDP-a: Pogledajte za koliko je gospodarstvo skočilo u odnosu na drugi kvartal 2020.!

Foto: Pixsell

Analitičari su očekivali skok BDP-a, posebno s obzirom na ogroman pad u istom kvartalu prošle godine.

Hrvatski BDP je u drugom kvartalu ove godine skočio za 16,1 posto, što je najveći zabilježeni skok do sada. I dok je BDP u odnosu na prošlu godinu rekordno skočio u odnosu na prvi kvartal ove godine, kako je objavio Državni zavod za statistiku, pao je za 0,2%, pišu Vijesti.hr

Analitičari su očekivali ovako velik rast BDP-a s obzirom na to je u drugom kvartalu prošle godine gospodarstvo palo za 14,4 posto, da bi se pad nastavio do kraja godine, s kvartalnim padovima od 10,1 i 7,2 posto. Dakle, usporedni kvartal je bio vrlo loš, no to nije jedini razlog rasta, već su to osobna potrošnja i rast izvoza. Rezultat je bolji od nekih projekcija, ali i ispod primjerice predviđanja guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića koji je predvidio skok od čak 18 posto, pišu Vijesti.hr

VIDEO DANA:

Zadnjih mjesec i pol stižu vijesti o izvrsnim rezultatima turističke sezone, no utjecaj turizma na drugi kvartal nije velik. kako navodi DZS, rast BDP-a je vidljiv u svim kategorijama. “U najvećoj je mjeri prouzročen povećanjem osobne potrošnje i izvoza roba i usluga”, navodi DZS.

Riječ je o najvećem kvartalnom rastu BDP-a u zadnjih 25 godina, a i tada je rast bio svega 6,8 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je potrošnja kućanstava porasla za 14 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, koji smo uglavnom proveli u lockdownu. Veseli što je izvoz roba i usluga porastao za 40,9 posto na godišnjoj razini. Od toga je izvoz roba porastao 35,2 posto, a usluga 56,3 posto.

Izvoz je pri tome rastao brže od uvoza pa je Hrvatska smanjila robni deficit. U odnosu na predpandemijsku 2019. godinu izvoz je povećan za 18 posto, a uvoz za svega oko četiri posto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari