CIJENE NE PRESTAJU RASTI

Hrvatska i dalje drži rekord po inflaciji u Eurozoni, evo što je najviše poskupjelo

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku 2024. u odnosu na isti mjesec lani u prosjeku su više za 4,1 posto. U odnosu na veljaču 2024., u prosjeku su više za 0,9 posto, piše Net.hr.

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u ožujku je iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

To bi značilo da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku 2024. u odnosu na isti mjesec lani u prosjeku više za 4,1 posto. U odnosu na veljaču 2024., u prosjeku su više za 0,9 posto.

Na mjesečnoj razini, najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće (i to za 9,2 posto), zatim alkoholnih pića i duhana (za 1,4 posto) te restorana i hotela (1,3 posto).

Na godišnjoj razini, najveći rast cijena zabilježen je u sektoru Usluga (6,6 posto), slijede cijene hrane, pića i duhana (4,7 posto), industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije (2,5 posto) i energija za 1,3 posto.

Neslavni rekorderi u Eurozoni

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u ožujku 2024., u odnosu na ožujak 2023., u prosjeku su više za 4.9 posto. U odnosu na veljaču 2024., u prosjeku su više za 0,9 posto.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena čini skupinu europskih indeksa potrošačkih cijena izračunatih prema harmoniziranom pristupu i posebnom setu definicija koji omogućuje usporedivu mjeru inflacije u području eura, Europskoj uniji, Europskome ekonomskom području te za zemlje kandidatkinje. Prema podacima Eurostata, Hrvatska je i dalje neslavna rekorderka s najvišom stopom godišnje inflacije u Eurozoni.

Ako se gleda stopa inflacije na mjesečnoj razini, Hrvatska je sedma zemlja Eurozone s mjesečnom razinom inflacije od 0,9 posto, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari