STIGLE BROJNE PRITUŽBE

Video | Dejan će srijedu provesti u kamionu, a ne na biračkom mjestu. I to ne svojom voljom, evo zašto

Na parlamentarnim izborima pravo glasa imat će nešto više od 3. 700 000 birača, ali s obzirom na to da su izbori u srijedu, biračko pravo svi neće moći ostvariti. Zbog toga se pobunio Sindikat radnika koji rade u susjednim zemljama i putuju na posao pa ne stižu do birališta ni konzulata

Dejan je vozač kamiona u inozemstvu. Srijeda mu je radni dan i put ga neće odvesti na glasanje. Provest će ga u kamionu, a ne na biračkom mjestu. I to ne svojom voljom.

“Ja ću se u srijedu nalaziti na poslu tu u Austriji, ali točno koja ruta ni sam ne znam, ne znam u kojem dijelu Austrije ću biti”, kaže Dejan Strelec vozač kamiona.

I u GONG su stigle brojne pritužbe.

“Što se tiče glasovanja u inozemstvu dva dana, ali dodatno otežava što se su u inozemstvu moguća glasovanja samo u konzulatu, a u brojnim zemljama to je samo jedan konzulat odnosno veleposlanstvo otvoreno, a primjerice na Malti ni nema glasanja”, kaže Josipa Dika iz GONG-a.

Na posao u Austriju odlaze ponedjeljkom rano ujutro i vraćaju se u petak kasno navečer. Oni su građevinski radnici iz pograničnih područja. Rade od jutra do mraka i gradilište ne mogu napustiti.

“Ja sam na terenu, moje prebivalište u Grazu, ja sam 200 kilometara od Graza i u konzulat ne mogu stići”, kaže Danijel Mihin građevinski radnik.

“Do Graza mi je 200 km, do kuće mi je 320 kilometara, a meni moj poslodavac jednostavno ne može dati slobodan dan”, dodaje Stjepan Gavrić, građevinski radnik.

Još teže je radnicima koji putuju na dnevni rad u inozemstvo. Odlaze u zoru i vraćaju se kad su biračka mjesta već zatvorena.

Nemamo alternativu fizičkom glasovanju, dio glasača će ostati zakinuta bilo ono u srijedu ili u nedjelju, specifičnost nekih zanimanja poput radnika u pogonima i vozača kamiona i liječnika je da nemaju neradne dane, dodaje Josipa Dika iz GONG-a.

Da je nedjelja, to bi bilo izvedivo, kažu u Sindikatu hrvatskih radnika migranata koji ima 1500 članova.

“To je ja mislim oko 90 posto se neće moći odazvati na glasovanje, tu su i njegovateljice na 24 satnoj skrbi i liječnici”, ističe Franjo Lazar predsjednik Sindikata radnika migranata

Pisali su i predsjedniku Vlade i države, ali odgovor nisu dobili pa tako ni njihov glas u domovini neće nitko dobiti, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari