PODACI EUROSTATA

Hrvatska ispred španjolske i francuske obale! Za kratke izlete krajem 2022. godine najviše birana RH

Spehar/PIXSELL

Tijekom cijele 2022. godine gosti su proveli oko 547 milijuna noćenja u smještaju za kratkoročni najam u EU rezerviranom putem internetskih platformi

Prema novoobjavljenim podacima Eurostata Jadranska je obala još uvijek jedna od najpopularnijih destinacija za odmor. Naime, u usporedbi sa španjolskom i francuskom obalom u Hrvatskoj je zabilježeno najviše noćenja, pokazuju podaci EU.

Eurostat je analizirao podatke o rezerviranom smještaju za kraći boravak putem online platformi za četvrto tromjesečje 2022. na nacionalnoj razini. U zemljama Europske unije zabilježeno je 97 milijuna kratkoročnih noćenja što čini porast od 25 posto.

S druge strane, objavljeni su i regionalni podaci za treće tromjesečje 2022. godine.

U usporedbi s 2021. godinom zabilježen je snažan oporavak u 31 zemlji EU-a i EFTA-e. U usporedbi s razdobljem prije pandemije, najomiljenije destinacije za odmor zabilježile su porast noćenja.

U 2022. godini najveći je porast noćenja od 33 posto zabilježen u Švedskoj, za 31 posto u Francuskoj i Belgiji za 23 posto.

Dok većina zemalja bilježi snažan porast, 14 članica EU-a zaostaje za postignutim podacima u 2019. godini.

Prema Eurostatu najizraženiji je pad u Češkoj od 36 posto, Mađarskoj za 27 posto te Irskoj i Estoniji u kojima je zabilježan pad za 23 posto.

Foto: Eurostat

Obalne su regije u 2022. i dalje popularne te se među njima našla Jadranska obala Hrvatske na čijim su prostorima zabilježena čak 20 milijuna noćenja.

U francuskoj je regiji Provence-Alpes-Côte d’Azur zabilježeno 11 milijuna noćenja, a u španjolskoj regiji Andalucía 10 milijuna.

Tijekom cijele 2022. godine gosti su proveli oko 547 milijuna noćenja u smještaju za kratkoročni najam u EU rezerviranom putem internetskih platformi.

To znači da je došlo do snažnog oporavka u usporedbi s 2021. te da su noćenja čak premašila razine iz 2019, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari