JEDNOSTAVAN PROLAZ

Hrvatska razvija aplikaciju za brži prelazak granice: Život se polako vraća u normalu

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Prikupljanje podataka na granici pridonijelo je stvaranju velikih gužvi

Nastavlja se normalizacija kretanja između Hrvatske i Slovenije. Ministri unutarnjih poslova Davor Božinović i Aleš Hojs potvrdili su da je od sada za ulazak Slovenaca u Hrvatsku dovoljno da ovdje imaju rodbinu, nekretninu ili turističku rezervaciju.

Osim toga, svi slovenski građani smiju dolaziti i samo zbog turističkih razloga, neovisno o tome imaju li nekretninu na području Hrvatske. Potrebno je samo ostaviti adresu boravišta u Hrvatskoj na granici, uz broj za kontakt, kako bi u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije zdravstvo i vlasti mogle brzo djelovati, piše Večernji list.

“Svi koji imaju bilo kakav gospodarski interes mogu putovati u Hrvatsku, a turizam je gospodarska grana, a samim time i gospodarski interes”, objasnio je Božinović.

Prikupljanje podataka na granici pridonijelo je stvaranju velikih gužvi pa se u Hrvatskoj razvija aplikacija koja bi trebala ubrzati proces.

Slovenski je ministar najavio i postupno ukidanje restrikcija i uspostavu sličnog režima i na granici s ostalim susjednim zemljama, ponajprije s Austrijom, što će olakšati i dolazak austrijskih državljana u Hrvatsku.

Austrija će na graničnim prijelazima provoditi samo nasumične preglede, a danas otvara granice s Češkom, Slovačkom i Mađarskom. Potpuno otvaranje granica Austrija planira sredinom lipnja.

Božinović i Hojs potvrdili su da dvije zemlje odlično surađuju, a Slovenija podržava ulazak Hrvatske u Schengen, što je prema riječima ministra Božinovića i u slovenskom interesu.

“Interes je Slovenije da se schengenska granica u razumnom roku preseli na granicu Hrvatske i Srbije”, poručio je Hojs.

Što se tiče nezakonitih migracija, naglašeno je da je broj migranata u vrijeme epidemije koronavirusa bitno smanjen, no ministar Božinović ocjenjuje da bi s popuštanjem mjera povezanih s borbom protiv epidemije koronavirusa moglo doći do novih pokreta migranata.

Epidemiološka situacija u Sloveniji vrlo je stabilna i pod kontrolom. Slovenska vlada proglasila je u četvrtak navečer pobjedu nad epidemijom, i to kao prva zemlja u Europi.

Odluka je iznenadila kako slovensku javnost, tako i stuku, pri čemu bivši premijer Marjan Šarec optužuje trenutnog premijera Janeza Janšu da ide iz jedne krajnosti u drugu. Janša je odgovorio kritizirajući oporbu te ističući kako su prosvjedi biciklista u Ljubljani i Mariboru pokušaj destabilizacije i rušenja njegove vlade, piše Večernji list.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari