DORBO SU PROŠLI!

Hrvatska ribarica ulovljena u krivolovu u talijanskim vodama: ”Kazna iznosi oko 4000 eura!”

Foto: Facebook/Talijanska obalna straza

Talijanska Obalna straža iz grada Caorle (Guardia Costiera Caorle) objavila je na svojoj Facebook stranici da je u krivolovu u talijanskim teritorijalnim vodama zatekli stranu ribaricu, za koju je naknadnom provjerom utvrđeno da je hrvatski ribarski brod matične luke Umag

U kratkoj vijestici se navodi da su “patrolni čamac CP 601 Obalne straže Jesolo i patrolni brod CP 732 iz Lignana, pod koordinacijom Veneto pomorske uprave, intervenirali nakon izvještaja o prisutnosti ribarskog plovila pod stranom zastavom s namjerom obavljanja ribolovnih aktivnosti u talijanskim teritorijalnim vodama u blizini obale Bibione”.

Nakon što je identificirala ribarski brod, Obalna straža je plovilo prepratila do luke Caorle.

Ribarica je, navodi se dalje, prije toga iz mora izvukla ribolovni alat i ribu u vitalnom stanju bacila natrag u more.

Obalna straža je napisala prijavu protiv odgovornog vlasnika broda, oduzela je mrežu i 520 kilograma ribe već pohranjene na brodu.

Neslužbene informacije koje smo prethodno dobili, govorile su da je ribaru iz Savudrije koji je zatečen u ilegalnom ribolovu 1,2 milja u talijanskim teritorijalnim vodama, naplaćena kazna u visini od 4.000 eura, da mu je oduzet  ulov od oko 520 kg morskog psa mekuša, kao i tisuću metara mreža carica.

Morski.hr je porazgovarao s ribarom Rolandom Božićem čiji je brod ulovljen u krivolovu u talijanskim vodama. On je potvrdio da ga je talijanska Obalna straža doista prije pet dana ulovila u ribarenju u njihovim teriitorijalnim vodama, ali i da nije novčano kažnjen.

– Dobro smo prošli, Obalna straža je načinila zapisnik i pustila nas da se vratimo u Hrvatsku. Nisu nam naplatili nikakvu kaznu, iako su spomenuli da bi, da su inzistirali da platimo, iznos kazne bio oko 4.000 eura. Talijanski inspektori su se ponijeli fer, čak su prokomentirali da ‘mi nismo ni blizu kao njihovi’, što znači da su i te kako svjesni da se njihovi ribari neprestano zalijeću u naše more – kazao nam je Božić.

Iako smo od nekih ribara posve neslužbeno čuli da se i naši ribari pokatkad znaju zaletjeti u talijanske obalne vode, ovo je , kako nam je potvrđeno, prvi puta da je neki hrvatski brod ulovljen od strane talijanske Obalne straže.

Kompletan ulov mreže psare i nekoliko stotina kilograma ulova – uglavnom morski psi i nejestivi golubovi – oduzet je i predan humanitarnim organizacijama za siromašne građane, a mreža psara im je oduzeta, potvrdio je Božić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari