PREMJEŠTENI SU

Umjesto na čuvanje granice, policajci otišli u krivolov; Odstrijelili pet srna i jednog srndaća

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nekoliko dana prije obilježavanja 30. godišnjice osnivanja četiri pripadnika Specijalne jedinice policije BATT Split “prisilno” su premješteni na druga radna mjesta jer je istraga pokazala kako su sudjelovali u krivolovu. 

Naime, na pograničnom području splitski specijalni policajci su već duže vrijeme raspoređeni na kontroli granice, a trojica specijalaca će idućih šest mjeseci raditi kao “obični” policajci u ispostavi granične policije u Imotskom, a jedan je završio u 1. policijskoj postaji u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Lovočuvar lovišta na području ogulinskog kraja primijetio je tragove krvi kod naselja Jasenak, također uočio je nedostatak divljači, a vidio je i tragove vozila. Posumnjao je na krivolov i na policajce jer jedino oni idu u takva zabačena područja te tamo dolaze vozilima. Neslužbeno, utvrdio je da je u krivolovu odstrijeljeno pet srna i jedan srndać, pišu Vijesti.hr

Čak je i na jednom druženju, na kojem su bili i lokalni policijski šerifi, upozorio na krivolov i kako bi to mogli biti neki njihovi djelatnici s namjerom da ih upozori jer čine veliku štetu.

Nije podnio kaznenu prijavu, samo je tražio da se policajce upozori, a vijest je stigla i do Zapovjedništva specijalna policije MUP-a. Na teren je poslana unutarnja kontrola te je ispitala grupu od šest, sedam policajaca koji su se čvrsto držali priče da nemaju pojma o čemu se radi. U sklopu istrage poslani su na poligraf, ali nisu svi pristali na to. Njih četvorica, od kojih su trojica dugogodišnji iskusni pripadnici Specijalne policije i među kojima je bio i njihov rukovoditelj, nisu pristali na poligrafsko testiranje.

Nisu podignute prijave

Zbog tog razloga kaznene prijave nisu podignute, ali ni one prekršajne. Po zakonu, kazneno se odgovara kaznom zatvora do godinu dana samo onda ako je netko lovio divljač u vrijeme lovostaja ili ako je lovio divljač bez položenog lovačkog ispita. Sve ostalo spada pod prekršaj.

Sumnja je ipak ostala, iako je istraga provedena, pa je odlučeno da se specijalce “disciplinira” tako da idućih pola godine odrade ne kao dio elite nego kao, kolokvijalno rečeno, “prašinari”.

“Možemo potvrditi da smo bili upoznati s informacijom o kojoj govorite i glavni ravnatelj policije je odmah po saznanju naložio obavljanje izvanrednog nadzora kako bi se utvrdile sve činjenice. Što se tiče premještaja navedenih djelatnika, radi se o privremenom premještaju zbog potreba službe”, javljaju iz MUP-a, piše Slobodna Dalmacija.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari