REZULTAT ISTRAŽIVANJA

Hrvatske autoškole su najzahtjevnije na svijetu! Sve počinje od cijene pa do niza drugih stvari

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Među najtežima su još i Brazil, Mađarska, Bahrain i Crna Gora, donosimo i koje su zemlje najlakše za steći pravo na vožnju

U istraživanju koje je proveo Zutobi, utvrđena je rang lista država s obzirom na težinu odnosno lakoću dobivanja vozačke dozvole. Lista se slagala na osnovi međusobne usporedbe informacija svake pojedine zemlje po pitanju potrebnog broja sati teorije i vožnje autoškola te troškovima ispita, dobi u kojoj osoba uopće smije pristupiti polaganju te svim dodatnim čimbenicima, ispitima i potvrdama, piše Studentski.hr.

Tako je napravljena lista pet zemalja u kojima je najteže dobiti vozačku dozvolu i Hrvatska je na prvom mjestu po zahtjevnosti stjecanja vozačke dozvole s rezultatom 1.96 od 10.

Hrvatska je to mjesto zauzela radi visine troškova ali i strogoće ispita.

Naime. Hrvati u autoškoli provode u prosjeku oko 85 sati, što je uvjet kako bi uopće mogli pristupiti ispitu, a osim toga moraju priložiti i nekolicinu medicinskih odobrenja.

Troškovi za dobivanje vozačke dozvole iznose okvirno 8000 kuna. U kontekstu prosječnog svjetskog troška po ovom pitanju koji iznosi otprilike 900 kuna, Hrvati za isto moraju izdvojiti čak oko 7100 kuna više.

Brazil je na drugom mjestu po težini s rezultatom 3.21 od 10. Do tog rezultata je došlo jer imaju zbog obaveznih 60 sati škole koji su uvjet za pristupanje ispitu, od kojih je 45 sati posvećeno teoriji, a 15 sati vožnji, a Brazilci kao i Hrvati, moraju proći više medicinskih pregleda. Ukupni troškovi svih ovih čimbenika iznose u prosjeku oko 1900 kuna.

Također među prvih pet zemalja u kojima je najteže doći do vozačke dozvole svrstavaju se još i Mađarska, Bahrain i Crna Gora.

S druge strane istaknuto je i pet zemalja u kojima je najlakše dobiti vozačku dozvolu. Meksiko je zemlja u kojoj je najlakše naučiti voziti i to s rezultatom od 9.48 od 10 i kako biste sjeli za volan u Meksiku, u velikom dijelu zemlje ne morate proći nikakav praktični ispit da biste dobili dozvolu, već samo teorijski tekst, a do 2018. godine nije bilo apsolutno nikakvog testa.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari