NOVA PRAVILA

BREXIT: Od petka Europljanima za ulazak u UK treba putovnica!

Foto: Unsplash

Osobna iskaznica od petka više neće vrijediti za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo koje ubuduće traži od europskih i od švicarskih građana da pokažu putovnicu, što je među novijim posljedicama brexita.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova ističe da će ova promjena omogućiti da se “organizirane kriminalne bande i druge osobe spriječi u zlouporabi sustava” jer su osobne iskaznice, kaže, “nezaštićen” dokument.

Podatci ministarstva pokazuju da su 48 posto krivotvorenih dokumenata otkrivenih na britanskoj granici 2020. europske i švicarske osobne iskaznice. Te je dokumente “lakše krivotvoriti nego putovnice”, ističe ministarstvo i neki “nemaju biometrijske podatke”, pišu Vijesti.hr

“Moramo djelovati protiv kriminalaca koji žele ilegalno ući u našu zemlju s krivotvorenim dokumentima”, rekla je u priopćenju ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

“Prestankom uporabe nezaštićenih osobnih iskaznica jačamo našu granicu i ispunjavamo volju naroda da preuzmemo kontrolu nad našim imigracijskim sustavom”, dodala je.

Ova nova mjera, najavljena prije godinu dana, dio je širokog novog imigracijskog plana koji označava najavljeno pooštravanje u okviru brexita koje je Patel u priopćenju opisala kao “strogo prema onima koji žele zloupotrijebiti sustav i pravedno prema onima koji poštuju propise”.

Jedine iznimke za obvezatno predočenje putovnica jesu irski državljani s jedne strane te europski i švicarski građani s (privremenim ili stalnim) statusom britanskih rezidenata s druge koji će se moći koristiti svojom osobnom iskaznicom do 31. prosinca 2025.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari