POVIJESNI TRENUTAK

Hrvatski liječnici po prvi puta postavili endobronhijalni stent kod djeteta

Foto: KBC Osijek

Hrvatski liječnici iz Osijeka su po prvi puta u povijesti medicine u Hrvatskoj uspješno postavili endobronhijalni stent kod djeteta. Tim stručnjaka iz Kliničkog bolničkog centra Osijek (KBC), specijaliziran za interventnu pedijatrijsku pulmologiju, izveo je ovaj kompleksan zahvat kod djeteta koje je imalo ozbiljno suženje bronha lijevog plućnog krila. Zbog ovog suženja, dijete je imalo dugotrajne probleme s disanjem i kolaps pluća.

Zahvat je uključivao postavljanje endobronhijalnog stenta kako bi se osigurao stabilan protok zraka kroz dišne puteve. Tim liječnika pod vodstvom pedijatra Mateja Šapine i anesteziologa Hrvoja Vinkovića također je izveo prvu medicinsku torakoskopiju s ciljem vraćanja funkcije oštećenog plućnog krila. Ove metode omogućuju obnavljanje ventilacije i izmjene plinova u plućima koja su bila isključena iz funkcije zbog opstrukcije.

Endobronhijalni stent predstavlja značajan iskorak u liječenju djece s teškim suženjima dišnih puteva. U KBC-u Osijek ističu kako ovakav zahvat omogućava oslobađanje dišnih puteva i značajno poboljšava kvalitetu života pacijenata, uključujući i one u aktivnoj ili palijativnoj fazi liječenja. Time se otvara mogućnost liječenja najkompleksnijih pedijatrijskih slučajeva koji su ranije bili gotovo bezizlazni.

Ovaj pionirski zahvat svrstava osječki KBC u red rijetkih specijaliziranih zdravstvenih ustanova u svijetu koje su sposobne provoditi najsloženije endoskopske interventne pulmološke zahvate kod djece, doznajemo od HINE.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari