OTPUST DAN NAKON ZAHVATA

Video | Hrvatski liječnici prvi put pacijentima zaledili tumor bubrega bez oštećenja zdravog tkiva

Što mogu u svijetu – mogu i kod nas

Prije deset godina izgubio je desni bubreg, pa dobio tumor na lijevom. Predložili su mu zahvat zaleđivanja – prvi takav u Hrvatskoj.

“Da sam znao da ću biti baš prvi rekao bih da prođe bar još netko. Ovo je malo šala. Ali ako sam prvi, onda sam pokusni kunić, a oni najčešće dobro prođu. Pa sam rekao može, idemo to probati napraviti i što će to sve biti i ispalo je više nego dobro”, objašnjava pacijent Zvonko Pelicarić.

Ovim zahvatom spašeno je dvoje pacijenata. U bolnici su zadnjih pet godina već radili metodu gdje se temperaturom višom od sto stupnjeva precizno pržio tumor. Sada su ga prvi put zaledili.

“Precizno pod kontrolom CT-a se direktno u tumor navede jedna sonda koja stvara na vrhu jednu kuglu leda, temperature do minus 140 stupnjeva koja pri tome uništava tkivo samog tumora, a minimalno oštećuje okolni organ”, pojašnjava subspecijalist intervencijske radiologije KBC-a Sestre milosrdnice, Luka Novosel.

Stvara se do 5 centimetara leda koji uništava tumorske stanice. Ovim zahvatom sačuvan je cijeli bubreg, kojem je prijetilo vađenje.

Najvažnija je preciznost

“Najvažnija je preciznost zato to radimo preciznim navođenjem pod kontrolom CT-a gdje je bitno staviti te igle na rub tumora i u potpunosti tumor prekriti ledom. Ta vrsta tehnologije nam nažalost do sada nije bila dostupna, iako se u Europi radi već nekoliko godina taj zahvat, ali uspjeli smo se uz trud cijelog tima organizirati i nabaviti cijelu tehnologiju”, kaže Novosel.

Aparat zasad unajmljuju, jer očekuju da će zahvata biti još.

“Mislim da smo s ovim probili led za Hrvatsku. Vjerujem da će nam se i druge ustanove brzo pridružiti. Krio ablacije se mogu izvoditi u plućnom parenhimu i koštanom sustavu”, govori Ivica Sjekavica, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Dvoje pacijenata kojima je prvima u Hrvatskoj tumor uništen zaleđivanjem – samo dan nakon zahvata su spremni za otpust iz bolnice, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari