ODBIJENA ŽALBA MINISTARSTVA

Sud odlučio: ‘Istospolni parovi u Hrvatskoj mogu pristupiti procjeni za posvojitelje i ne smiju biti diskriminirani’

Davor Puklavec/PIXSELL

Kožić i Šegota prijavili su se u centar za socijalnu skrb prije šest godina u želji da postanu udomitelji i posvojitelji

Istospolni parovi u Hrvatskoj mogu zajedno pristupiti procjeni za posvojitelje i ne smiju biti diskriminirani temeljem svoje seksualne orijentacije, objavila je to udruga Dugine obitelji na svojoj Facebook stranici.

Rezultat je to presude Visokog upravnog suda Republike Hrvatske kojom je odbijena žalba nadležnog Ministarstva na presudu Upravnog suda u Zagrebu iz travnja 2021. godine, kojom je životnim partnerima Mladenu Kožiću i Ivi Šegoti trebao biti omogućen pristup postupku procjene za posvojenje.

Podsjetimo, Kožić i Šegota prijavili su se u centar za socijalnu skrb prije šest godina u želji da postanu udomitelji i posvojitelji. Njihovi zahtjevi uredno su zaprimljeni, ali su potom odbijeni u oba postupka samo zato jer su u životnom partnerstvu. Nakon duge pravne bitke u 2020. godini uspješno su postali udomitelji dvoje djece.

Sudska odiseja trajala je šest godina

Prvostupanjski upravni sud prošle je godine donio presudu da mogu postati i posvojitelji, a nakon žalbe Ministarstva, konačno je presuda Visokog upravnog suda uklonila sve dvojbe.

“Naša priča s posvojenjem počela je 2016. godine, kada smo odbijeni od sustava jer smo istospolni par u životnom partnerstvu. Sudska odiseja trajala je šest godina. Naših šest godina nije ništa naspram šest godina života djece koju smo već tada mogli posvojiti. Djece koja nisu imala životne šanse kakve smo imali mi u našem odrastanju. Šest izgubljenih godina te djece ide na dušu politici koja je u ime obrane tzv. tradicionalnih vrijednosti bila spremna gaziti pravo na obitelj djeci koje je društvo zaboravilo”, poručili su Ivo Šegota i Mladen Kožić na press konferenciji, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari