A PRODAJA IDE KO' LUDA!

Hrvatskoj prijeti nestašica jaja!? Stručnjak otkrio što stoji iza ove najave

Ilustracija

Hrana za perad u godinu i pol poskupjela je više od 80%, pa su sukladno tome porasle i cijene jaja

Zbog velikog poskupljenja stočne hrane i energenata, poskupjela su i jaja, i to za čak 50%, javlja HRT. Jaja bi u narednom periodu mogla biti još skuplja,  a zbog povećane potrošnje, ali i gašenja nekih farmi, moglo bi biti i nestašice.

Na najboljoj farmi koka nesilica u Hrvatskoj u slobodnom uzgoju se na godinu proizvede i do 3 milijuna jaja. “Ventilacija radi 24 sata, mikroklimu moramo održavati na zadovoljavajućem nivou da ne bi zbog djelovanja amonijaka i ostalih negativnih agenasa došlo do narušavanja njihovog zdravlja”, kaže dr. vet. Ivica Baričević.

Hrana za perad u godinu i pol poskupjela je više od 80%, pa su sukladno tome porasle i cijene jaja.

Nikada manja zarada

S velikim se povećanjem troškova proizvodnje teško nose i mali proizvođači. “Pa ja bih volio da se vrati sve na staro, ali pošto je hrana otišla gore morat će i jaja ići gore. Već su krenula. Znači u trgovačkim centrima već su vam jaja bar duplo skuplja nego što su bila prije”, rekao je Damir Sovar.

Unatoč višim cijenama, prodaja na osječkoj tržnici ide dobro jer kupci traže domaća jaja. “Nikad veće cijene, a nikad manja zarada. Znači kukuruz, hrana, režije su otišle u nebo. Jednostavno mi se s tim ne možemo pokrivati”, kaže Jelica Jurković prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari