KONFERENCIJA STOŽERA

Hrvatskom se šire novi sojevi virusa; Zabilježen i njujorški; Božinović pozvao na suzdržavanje od putovanja!

Foto: Pixell

Iza 11 sati počela je konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je objavio najnovije informacije o koronavirusu.

Božinović je, između ostalog,  komentirao i mutirane sojeve virusa:

“Mi smo imali već ranije prije ove ECDC-ove obavijesti, 8 potvrđenih UK sojev koje je potvrdio španjolski laboratorij, i 3 UK soja potvrđena kod nas. Sada smo dobili od 300, imamo 60 pozitivnih na UK, 2 soja iz New Yorka i 3 južnoafrička soja. Sve tri su bile na izletu u Zanzibaru, 2 krajem prvog mjeseca i za jednu čekamo potvrdu koja je bila 16.2 u Zanzibaru. Imamo sumnju na južnoafrički soj, a potvrda će doći od ECDC-a”, rekao je Capak.

Božinović je upozorio da se ne ide na putovanja koja nisu esencijalna. “Južnoafrički soj je došao praktički sa istih putovanja, svako putovanje je rizik”.

Cjepivo

“Ovaj tjedan nam stiže 23.400 doza Pfizera. To je danas. Do kraja tjedna dolazi 7200 doza AstraZenece. S time da je danas stigla isporuka AstraZenece koja je došla danas, to je za drugi mjesec bilo”, rekao je Capak. U veljači je je došlo 315.000 doza. Do kraja mjeseca bi trebalo doći nešto više od 420.000 doza. Od kraja 12. mjeseca do kraja trećeg bi trebalo doći oko 750.000 doza, rekao je Capak.

Kakav je njujorški soj?

“Dakle, mi isto malo znamo o tom soju, prvi napisi su se počeli pojavljivati krajem prošlog tjedna. To je jedna od novih varijanti koji se nešto brže širi”, rekao je Capak. “Sve osobe koje dolaze iz JAR-a i Zanzibara podliježu istim mjerama kao osobe koje dolaze iz UK-a i Brazila. Za ostale afričke zemlje vrijedi ono pravilo za treće zemlje”, dodao je.

50 decibela će biti maksimalna razina glasnoće glazbe, rekao je Capak te dodao da će danas izaći detaljne preporuke. Potom se uključio ministar Davor Božinović rekavši da je vidio komentare da je Stožer protiv glazbe i da se ismijava odluka. “Namjerno se iskrivljuju stvari. Ovdje se radi o glasnom puštanju glazbe, to znači u praksi da ljudi koji komuniciraju se nužno više približavaju, to je rizik za širenje. Nije poanta u tome koja se glazba pušta, ovo je čisto epidemiološka mjera, podsjetio bih one koji pokušavaju ovu odluku izrugivati da od njih nikad i nećemo čuti, pogotovo kad govorimo o ugostiteljstvu, bili država koja je najmanje zatvorena u EU, a to smo i danas.”

“Mi ne znamo puno o njujorškom soju. Doznat ćemo više možda do sljedeće konferencije. Što se tiče raširenosti UK soja, teško da možemo reći jer su uzorci uzimani nasumično. Iz Vukovarsko-srijemske imamo više uzoraka pa i više UK sojeva. Čini se da je raširen po čitavoj Hrvatskoj otprilike jednako”, rekao je Capak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari