Huanitov odvjetnik zbog hitnosti predsjednici uputio zahtjev za pomilovanje

Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Iako tako nalaže procedura, odvjetnik Vladimir Gredelj zbog hitnosti situacije zahtjev nije uputio Ministarstvu pravosuđa

Vladimir Gredelj, odvjetnik Huanita Luksetića, uputio je u nedjelju zahtjev za pomilovanje na adresu predsjednice kako bi se što prije riješile sve administrativne procedure.

Iako su se u nekim medijima pojavile informacije da Huanito prvo mora priznati krivnju da bi uopće mogao biti pomilovan, Gredelj kaže da to nije istina, a o cijelom slučaju za Večernji list je komentar dao i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković:

”Ne vidim razloga da se tu nešto dramatizira jer akt pomilovanja ustavna je ovlast predsjednice države i u konačnici njezina samostalna odluka. Sve što Ministarstvo pravosuđa prikupi i dostavi predsjednici, nju ni na što ne obvezuje, a Ministarstvo je u tom postupku samo u funkciji, rekao bih, tehničke potpore za njezinu odluku”.

Ministar je napomenuo i da ne stoje tvrdnje da bi u Huanitovu slučaju izvršenje zatvorske kazne za njega bilo smrtonosno. I zatvorski sustav ima obvezu skrbiti o zdravlju osuđenika te se oni upućuju u zatvorsku bolnicu, a ako tamo nije moguće pružiti potrebnu zdravstvenu njegu, onda se upućuje u redovnu bolnicu.

Iako je jasno da se po uobičajenoj proceduri zahtjev za pomilovanje mora najprije podnijeti Ministarstvu pravosuđa, koje ga zatim dostavlja predsjednici, ovdje je odvjetnik Gredelj taj korak odlučio preskočiti:

”Predsjednica nam je to olakšala jer je, kad je istupila pred cijelom hrvatskom javnošću i izravno nam se obratila, na svoju inicijativu izašla izvan svih uobičajenih formi i time i nama otvorila prostor da se tako izravno i mi obratimo njoj, a ne Ministarstvu pravosuđa”.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari