Sutra je dan D za Uljanik i 3. maj: Tko je među šest ponuđača izgledan partner posrnulog škvera?

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Uprava Uljanika sastaje se s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom. Cijeli vikend analizirali su pristigle ponude potencijalnih strateških partnera

Sutra za Uljanik – još jedan dan D. Mnogo je nade ali i skepse među radnicima oko preživljavanja posrnulog škvera. “Mi pušemo na hladno, izigrani smo više puta i ne želimo da nam se to ponovo dogodi. Zato želimo dobiti sve informacije na stol i tek onda zauzeti neke stavove”, kazao je Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata.

Od strateškog partnera očekuju da se bavi isključivo brodogradnjom, da zadrži radna mjesta i riješi neisplaćene plaće. “I isto tako želimo takvog partnera koji će moći odriješiti tu kesu jer svi do sada nešto bi bili partneri, a ne pokazuju, kako kaže ministar, da su potentni”, kazao je Đino Šverko, povjerenik Sindikata metalaca u Uljaniku.

Poznata tri imena ponuđača

Partner bi trebao pokriti i plaće za iduća tri ili četiri mjeseca koliko će trajati usvajanje programa restrukturiranja. Mjesečno oko 30 milijuna kuna. Za sad su poznata imena tri ponuđača: DIV grupa Tomislava Debeljaka koja je ponudu predala sa talijanskim Fincantieriem, Pomorski institut iz Splita te australski brodar Scenic grupa.

Oko spašavanja 3. Maja uprava Uljanika je nedvosmislena. “Bitno je samo da oba sustava opstanu. I Uljanik u Puli i 3. Maj u Rijeci moraju opstati”, kazao je prije dva dana Emil Bulić, predsjednik uprave Uljanik grupe.