'SVA SE DJECA MOGU VRATITI'

HZJZ objavio dodatne upute za vrtiće i škole: Djeca trebaju imati bilježnicu s upisanom temperaturom

Duško Jaramaz/PIXSELL

Učenik u školu može ići sam, organiziranim prijevozom ili kako roditelj odluči

Djeca koja 25. svibnja ponovno krenu u školu i vrtić trebala bi nositi bilježnicu s upisanom vrijednosti temperature koju bi roditelj izmjerio svaki dan prije polaska u školu, objavio je u petak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u najnovijim savjetima za roditelje.

To se odnosi i na djecu s teškoćama i djecu sa zdravstvenim smetnjama koja bi dolazila u školu i vrtić da nema epidemije, napominje HZJZ.

S obzirom na trenutačno povoljnu epidemiološku situaciju, sva se djeca mogu vratiti u vrtiće i osnovne škole od prvog do četvrtog razreda.

HZJZ napominje da neke kronične bolesti, kao što respiratorne, kardiovaskularne i maligne bolesti, dijabetes, imunodeficijencija, veća tjelesna ili motorička oštećenja, mogu značiti povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti covida-19 ako se dijete zarazi nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

No, ističe HZJZ, ako svi roditelji dosljedno svako jutro djeci izmjere tjelesnu temperaturu te ih ne dovode u vrtić ili školu kada imaju povišenu tjelesnu temperaturu i respiratorne simptome, ako su izgubili osjet mirisa ili okusa ili imaju druge znakove zarazne bolesti, smanjit će se opasnost od zaraze ostale djece u vrtiću i školi te će ona biti “jednaka riziku kod ostalih svakodnevnih aktivnosti s obzirom na popuštanje mjera i posljedično učestalije kontakte među ljudima”.

Učenik u školu može ići sam, organiziranim prijevozom ili kako roditelj odluči, a roditelji koji dovode djecu treba izbjegavati ulazak u ustanovu te, koliko je moguće, držati razmak od drugih osoba. Kad je to moguće, u pratnji djeteta uvijek treba biti ista osoba ili se mogu izmjenjivati dvije odrasle osobe koje žive u istom kućanstvu.

Objavili i dodatne preporuke za uprave vrtića i škola

HZJZ je danas objavio i dodatne preporuke za uprave vrtića i škola. Do daljnjeg su zabranjeni svi posjeti vrtićima i školama, primjerice kazališne predstave, izvannastavne aktivnosti i sl. Navedeno ograničenje treba primjenjivati vezano uz medijske upite te se predlaže snimanje medijskih priloga na otvorenome, u dvorištu vrtića i škola.

U dijelu uputa koji se odnosi na uključivanje djece s teškoćama predviđen je nastavak rehabilitacijskih i drugih terapijskih postupaka u skladu s odgovarajućim preporukama. Iste preporuke treba primijeniti i u rehabilitacijskim i terapijskim postupcima s vanjskim suradnicima u prostorijama vrtića i škola, koje je moguće nastaviti ako su se provodili u ustanovi prije epidemije te ako se može osigurati dosljedna provedba odgovarajućih epidemioloških preporuka, navodi se, među ostalim, u preporukama HZJZ-a.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari