NOVA ZAKONSKA ODREDBA

HZZO najavio čistku: Moguće je da oko 300.000 ljudi ostane bez zdravstvenog osiguranja

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Riječ je o odredbi koja HZZO-u omogućuje čišćenje evidencije osiguranih osoba.

Na snagu je stupila zakonska odredba po kojoj svi osiguranici koji su promijenili status u obveznom zdravstvenom osiguranju, temeljem kojeg su osigurani, moraju tu činjenicu dojaviti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) kako bi zadržali svoj status osiguranika.

Naime, riječ je o odredbi koja HZZO-u omogućuje čišćenje evidencije osiguranih osoba. Naime, u evidenciji su oni koji više nemaju pravo na zdravstveno osiguranje. Prema procjenama, radi se o 300.000 osiguranika, navodi Novi list.

Obveza osobnog javljanja HZZO-u

Radi se o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojima se propisuje obveza osiguranicima da se osobno jave u HZZO ako su postali punoljetni, prekinuli radni odnos, odslužili vojni rok ili zatvorsku kaznu. U slučaju prijave na zavod za zapošljavanje, javljanje nije potrebno.

Obveza osobnog javljanja HZZO-u radi provjere okolnosti na temelju kojih im je status utvrđen, ako se ne vode u evidenciji nezaposlenih osoba, novim se odredbama propisuje svima nakon napunjenih 18 godina, nakon isteka školske godine u kojoj su završili školovanje ili nakon položenog završnog ispita, nakon prestanka radnog odnosa, odnosno obavljanja djelatnosti, ili nakon prestanka primanja naknade plaće temeljem obveznog zdravstvenog osiguranja.

Rok je 90 dana

Javiti se HZZO-u, prema novom zakonu, moraju i svi oni koji su upravo odslužili vojni rok te zatvorenici nakon otpuštanja iz ustanove za izvršenje kaznenih i prekršajnih sankcija te iz zdravstvene ili druge specijalizirane ustanove, ako je bila primijenjena sigurnosna mjera obveznoga psihijatrijskog liječenja ili liječenja od ovisnosti.

Spomenuti se moraju osobno javiti u najbliži ured HZZO-a u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona, odnosno najkasnije sa zaključno 29. lipnja 2023. godine. Ako ne žele ostati bez zdravstvenog osiguranja, imat će imati obvezu osobnog dolaska u HZZO jednom u tri mjeseca. Osiguranike koji ne ispune svoju obvezu, HZZO će odjaviti iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

S obzirom na to da svi građani Hrvatske moraju imati obvezno zdravstveno osiguranje, osobe koje su ostale bez osiguranja dužne su se javiti najbližem područnom uredu HZZO-a i regulirati svoj status prema jednoj od zakonskih osnova osiguranja za koju ispunjavaju uvjete, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari