MEĐU NAJJEFTINIJIMA U EUROPI

Hrvatima su nekretnine na obali skupe, ali ih zato kupuju Nijemci, Austrijanci, Slovenci: Ovi gradovi su najtraženiji

Photo: Matko Begovic/PIXSELL

Stranci na obali kupuju nekretnine za odmor, za investiciju ili stanovanje, dok si Hrvati rijetko to mogu priuštiti

Ono što možda iznenađuje je to da unatoč visokim cijenama, nekretnine na našoj obali i dalje su jeftinije od onih na obali u brojnim drugim europskim zemljama.

Uz nizak povrat novca u bankama često su i mnogim stranim državljanima postale način ulaganja. Domaćim kupcima, pak, nekretnine na našem moru postale su preskupe.

Stranci masovno kupuju nekretnine u Hrvatskoj

“Ulaskom u eurozonu i prelaskom na euro, Hrvatska je postala još zanimljivija inozemnim kupcima koji novac žele uložiti u nekretnine. U posljednjih nekoliko godina strani kupci postali su sve važniji na hrvatskom tržištu nekretnina”, izjavio je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio, piše Jutarnji.

Potaknuti visokim cijenama nekretnina u brojnim drugim europskim zemljama, brojni stranci odlučuju se na kupnju u Hrvatskoj koja im je sve češća alternativa.

“Dok jedni kupuju nekretnine u Hrvatskoj za odmor, drugi ih kupuju kao investiciju, a ima i onih koji ih kupuju za stanovanje, odnosno za treću životnu dob”, kaže.

Najtraženiji su sjeverni Jadran, Istra i Kvarner

Naime, statistike pokazuju da oko 30 posto ukupnog prometa nekretnina ostvare stranci, trenutačno i više, a kupci iz Njemačke, Austrije i Slovenije među najčešćim su kupcima nekretnina kod nas.

Tijekom 2022. godine i na oglasnicima Indomio mreže posjetitelji iz tih zemalja najviše su pretraživali nekretnine na obali, posebno na sjevernom Jadranu, te u Istri i na Kvarneru, prenosi Net.hr.

Potencijalni kupci iz Njemačke na Indomio.hr i Crozilla.com lani su najviše pretraživali stanove u Crikvenici, Puli i Zagrebu, kuće na Krku, Viru te u Zadru, a zemljišta u Zagrebu i okolici te u Poreču.

Austrijance su lani zanimali stanovi i poljoprivredna zemljišta u Istri, a kuće u Primorsko-goranskoj županiji. Istarska županija i otok Krk potencijalnim kupcima iz Slovenije prošle godine bili su najčešća područja pretraživanja stanova, kuća i građevinskih zemljišta, a poljoprivredna pretraživali putem tih oglasnika najviše su tražili na Krku te na Braču i Viru.

“Pristupanje eurozoni može imati veliki utjecaj na cijene nekretnina, ali to ovisi i o mnogim drugim faktorima, uključujući gospodarsku situaciju, kao i stanje tržišta nekretnina prije pristupanja. Zbog toga je teško precizno predvidjeti kako će se tržište nekretnina razvijati u budućnosti”, smatra Matijević.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari