'HRVATSKA, EURO I KONTROVERZNA KAVA'

I BBC proziva Hrvatsku, ne mogu se načuditi onome što se događa: ‘To je suludo i nema uporišta u zakonu’

Photo: Neva Zganec/PIXSELL

U posljednjem priopćenju inspektori navode da su obavili dosad 1145 nadzora, da je 25 posto trgovaca neopravdano povećalo cijene, a te cijene su u prosjeku bile 20 posto više nego prije nove godine

Svi su se raspisali oko uvođenja eura u Hrvatsku, a BBC je imao i članak naziva ‘Hrvatska, euro i kontroverzna kava’. U međuvremenu, inspektori su krenuli u pregled i povećalom traže one pohlepne i lijepe im kazne, piše RTL Direkt.

Prekršajni nalog inspektorata za salon Sabina, novčana kazna od 1990 eura za pravnu plus 1327 eura za odgovornu frizerku jer je utvrđeno da je 31. prosinca za bojenje i frizuru naplaćivala 150 kuna, odnosno 19,91 euro, a 1. siječnja 150 kuna i 69 i lipa, odnosno 20 eura. Država nas je spasila od pohlepe i deranja mušterija za devet centi.

Obavljeno 1145 nadzora

Na pitanje osjeća li se pohlepno, vlasnica salona je odgovorila:

“Ja osobno ne, možda netko je, ali opet ponavljam pravo slobode tržišta mi svi stvarno imamo”, govori Sabina Samardžija, vlasnica frizerskog salona te dodaje kako nije platila kaznu nego je iskoristila svoje pravo na prigovor jer u ovoj situaciji se ne smatra krivom.

U posljednjem priopćenju inspektori navode da su obavili dosad 1145 nadzora, da je 25 posto trgovaca neopravdano povećalo cijene, a te cijene su u prosjeku bile 20 posto više nego prije nove godine, a u jednom slučaju, posebno ističu, eto kod jedne frizerke, čak i 126 posto skuplje je naplaćivala istu uslugu.

Obrtnicima se nastavlja dizati kosa na glavi, inspektori nastavljaju češljati njihove objekte, a veliki trgovački lanci i dalje sastanče s Vladom i još uvijek nema dogovora.

‘Nitko u Europi nije kažnjavao zbog većih cijena’

I velike kao kažnjavaju, ali samo tajnovito. Iz inspektorata su neslužbeno rekli da su i u većim lancima utvrdili nepravilnosti, ali ne otkrivaju kojim, kakve ni kolike.

“Nije slučajno da Vlada ne objavljuje imena lanaca, da ih lanac tuži za štetu ugleda i pad prometa to su milijuni eura koje bi onda morala platiti država, zato država to ne radi, jer glumi da nešto radi”, rekao je Radimir Čačić, bivši ministar gospodarstva.

“Nitko u Europi nije kažnjavao zbog većih cijena, sve to je suludo i nema nikakvog uporišta u zakonu”, priča Bruno Samardžić iz udruge Glas poduzetnika.

I na kraju je nastala nova podjela. S jedne strane poduzetnici i dio ekonomista viču državno petljanje u cijene je komunizam, s druge strane građani plješću. I sasvim je jasno da glavne krivce vide u trgovcima koji su lovili veću zaradu.

‘Vjerovati je drek znati’

“Cijene idu gore, trgovci su krivi za prosječnog građanina, tu nema spora i biti protiv trgovaca je politički plus”, rekao je Čačić.

Politički plus, skupljanje jeftinih poena, smatra Čačić, a da je stvarno Vlada htjela trebala je odavno raditi liste, a ne sad pričati da je vjerovala trgovcima.

“Čisti, čisti marketing. Oni kažu da su bili u dobroj vjeri? A imate staru narodnu, vjerovati je drek znati, a to Vladi nije neka vrlina”, dodao je, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari