I NA KRKU RADNO: Uređene luke i lučice na sjeveroistoku otoka Krka, rekonstruirana ulica u Njivicama

U luci Malinska je završeno povezivanje valobrana s obalom čime će se dobiti 20 novih vezova, a s nabavom pontona u ovaj projekt uloženo je gotovo 900.000 kuna

“Ulica Kralja Tomislava primjer je suradnje naše županijske uprave za ceste i općine. Naselje se širilo i bilo je potrebno napraviti novu infrastrukturu. Ovo je lice Njivica i ogled našim turistima”, rekao je župan Zlatko Komadina prilikom obilaska sa suradnicima gradilišta na pomorskom dobru i prometnice na području otoka Krka.

Rekonstrukcija vrijedna milijune kuna

U pratnji načelnice Općine Omišalj Mirele Ahmetović i načelnika Općine Malinska-Dubašnica Roberta Antona Kraljića, obišao je Ulicu kralja Tomislava u Njivicama na kojoj je završena druga faza rekonstrukcije u vrijednosti od 4.153.000 kuna. Radovi su uključili rekonstrukciju vodovoda, izgradnju kanalizacije, javne rasvjete te su uređeni nogostupi i javna parkirališta. Izvođač radova je GP Krk, a duljina dionice je oko 350 metara.

Prošle godine je završena prva faza ove ulice, a u zimu 2016/2017. godine slijedi i treća, posljednja faza.

“Radi se o najvećoj investiciji u Njivicama, vrijednoj ukupno 10 milijuna kuna. Mi smo tu investiciju razlomili na tri dijela pa smo lani svjedočili završetku jednog dijela ulice, a danas je završen drugi. Radila se potpuna zamjena vodovoda i kanalizacije te oborinske odvodnje i asfaltne podloge. Napravili smo jedno javno parkiralište, provukli instalacije za buduće komunikacije i rekonstruirali raskršće s jadranskom ulicom”, istaknula je načelnica Ahmetović dodavši da se ovom investicijom znatno povećava kvaliteta života u Njivicama.

njivice2

Radovi na uređenju i sanaciji luka i lučica

U pratnji ravnatelja Županijske lučke uprave Krk Anđelka Petrinića i ravnatelja Županijske uprave za ceste Georga Žeželića, župan je obišao i luke i lučice sjeveroistočnog dijela otoka Krka kojima upravlja Županijska lučka uprava Krk a u kojima su izvedeni radovi na uređenju i sanaciji.

Ukupna vrijednost radova je gotovo 3 milijuna kuna (luke: Malinska, Vantačići, Porat, Glavotok, Sv. Fuska, Valbiska).

Saniran je lukobran u luci Glavotok, a vrijednost ovog zahvata je 500.000 kuna. U lučici Sv. Fuska radilo se na sanaciji i uređenju obale, a cijena radova iznosi 375.000 kuna. U luci Vantačići izvršeni su radovi na sanaciji obalnih zidova lučice te sanaciji lukobrana. Vrijednost radova je 390.000 kuna. U luci Porat je saniran obalni zid ispod restorana Piccola Venezia u što je utrošeno 250.000 kuna.

U luci Malinska je završeno povezivanje valobrana s obalom čime će se dobiti 20 novih vezova, a s nabavom pontona, uloženo je u ovaj projekt gotovo 900.000 kuna.

Izvršena je kontrola svih postojećih nautičkih vezova u svim lukama, te su promijenjeni lanci, škopci i konopi gdje je bilo potrebno. Značajnije su promjene nastale u lukama Vantačići, Baška, Stara Baška, Lokvišća i Krk.

Ishodovana je građevinska dozvola za rekonstrukciju luke Krk – “I faza produžetak primarnog lukobrana”. Navedena investicija se planira financirati iz Operativnog programa za ribarstvo i ribarsku infrastrukturu.

Stigla i dozvola za rekonstrukciju luke Njivice

Početkom mjeseca stigla je i građevinska dozvola za rekonstrukciju luke Njivice- faza A1 i A3, a podnijet je zahtjev za lokacijskom dozvolom za dogradnju luke Punat.

njivice4

Ishodovani su certifikati upravljanja kvalitetom 9001 i 14001. Uvođenjem certifikata (ISO 14001:2004) Upravi se pruža kontrola i nadzor nad organizacijskim procesima i aktivnostima koji imaju utjecaj na okoliš. Certifikatom upravljanja kvalitetom (ISO 9001:2008) postignuto je bolje upravljanje poslovnim procesima od nabave, prihvata plovila, koncesija, ugovaranja tarificiranja i sl.

U svibnju je potpisan Ugovor s MPPI o sufinanciranju radova na rekonstrukciji luke Njivice u iznosu od 1.500.000,00 kuna.

Ugovorena je izrada projekta treće trake za trajektno pristanište Valbiska od strane Hrvatskih cesta, a u tijeku je i izrada idejnog rješenja izgradnje terminala na TP Valbiska koju provodi Županijski zavod za prostorno uređenje.

Započelo se s uklanjanjem bespravnih sidrišta u Malinskoj gdje je procijenjeno da je taj problem najizraženiji. Ovi će se postupci nastaviti i ubuduće na lokacijama gdje postoje važeća Rješenja o uklanjanju bespravnih sidrišta.

“Pazi se na luku Malinska, vidi se da se može lako povratiti investiciju i to je ono što raduje. Za početak Općina će uređivati samu luku, a zatim slijede pontoni i uređenje samog lukobrana, što bi sve trebalo biti gotovo do 2019. godine”, rekao je načelnik Kraljić.

Govoreći o investicijama u luke u Malinskoj, župan Komadina rekao je da se u nju nije ulagalo desetljećima te da ona može postati puno kvalitetnija. “Ovo je prvo ozbiljnije ulaganje i tako je na cijelom otoku Krku. Mislim da će uskoro građani vidjeti niz projekata na našim rivama”, poručio je župan.

Rješavaju se i problemi nedostatka vezova u krčkim lukama, ulaže se u širenje kapaciteta luka koje bi u skorijoj budućnosti trebale dobiti niz novih lučkih objekata i sadržaja, a time i nove komunalne, komercijalne, tj. sezonske vezove.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views